Tot mai puțini copii se nască anual în România. Lipsa banilor și grijile tot mai mari îi fac pe tineri să nu își mai dorească să devină părinți. Cred că nu ar putea să le ofere celor nici un trai decent, astfel că amână momentul până la vârste înaintat, iar predicțiile specialiștilor sunt îngrijorătoare.
„De ce nu e planul meu să fac copiii? Pentru că nu este o prioritate. Mi se pare că mi-aș risipi tinerețea”, a declarat o tânără. În plus, aceasta a mărturisit pentru NEWSTIME că ar trebui să aibă o situație financiară extrem de bună ca să își dorească să devină mamă. „Este scump, da, într-adevăr să ai un copil. Adică dacă aș fi să fac un copil, nu o să am bani de bonă, nu vreau nici să stau ciufulită acasă și să nu pot să am grijă de mine”,
La fel gândesc mulți tineri momentan. Populația româniei a scăzut constant. În 2021 au fost cu puțin peste 19 milioane de oameni. Mulți au plecat din țară în căutarea unui trai mai bun, iar cei care au rămas fac tot mai puțini copii la vârste înaintate.
„Femeia are în momentul de față o traiectorie educațională mult mai lungă decât o avea înainte și grija principală a femeii este mai degrabă să epuizeze locul de muncă, să stabilizeze viața profesională și întârzie foarte mult vârsta la prima naștere și că de cealaltă parte migrația”, a declarat Gelu Duminică, sociolog.
Câți copii s-au născut în România în 2023?
Conform datelor, în primul semestru din 2023 s-au născut puțin peste 73.000 de copii, cei mai puțini din ultimii 145 de ani. „Și la noi în spital s-a răsfrânt, adică în fiecare an, dacă acum 20 de ani aveam undeva la 4.000-4.500 de nașteri pe an, abia ajungem la 3.000. O ușoară creștere a numărului de nașteri în perioada pandemiei și chiar a fost o creștere a numărului de nașteri, undeva la 3.400, după care iarăși au început să scadă și anul trecut am avut 2.700 de nașteri”, a declarat Daniela Oprescu, medic primar obstetrică-ginecologie.
Statul acordă sprijin financiar în primii doi ani de viață ai copilului.
Organizația Națiunilor Unite a estimat că România ar putea avea în jur de 17 milioane de locuitori în 2050, aceeași populație ca după Primul Război Mondial, iar în 2100 ar putea scădea până la 8 milioane.