În țara noastră, moașa are un rol foarte important atunci când o femeie însărcinată urmează să nască. În trecut, pentru că multe femei nășteau acasă, moașa era de cele mai multe ori persoana care stătea lângă gravidă atunci când accesata intra în travaliu și o ajuta să nască în momentul în care era cazul. În trecut, rolul moașei nu se oprea aici. Aceasta obișnuia să o și învețe pe proaspăta mamă cum să aibă grijă de nou născut, cum să îi facă baie, să îi dea de mâncare sau să îl adoarmă.
În zilele noastre, de cele mai multe ori, viitoarele mame nasc la spital, astfel că rolul unei moașe este de foarte multe ori preluat de asistentele din cadrul unităților medicale. Cu toate acestea, în multe zone din România, familia mai desemnează o persoană apropiată de cuplu care să fie „moașă”, chiar dacă nu mai asistă neapărat la naștere.
Care este rolul unei moașe?
Rolul moașei în țara noastră diferă foarte mult de cât de ancorată în tradiții este proaspăta mamă. În zilele noastre, îndatorirea moașei începe din momentul în care bebelușul iese din spital. Această persoană aduce haine pentru nou născut, îl îmbracă și îl poate pune chiar în brațele mamei.
Uneori, moașa este cea care îi face prima baie bebelușului, însă de cele mai multe ori acest rol a fost preluat de părinți, de bunici sau de
nașă.Rolul moașei este foarte important în ziua botezului, atunci când această persoană duce copilul în biserică și îl lasă în brațele nașilor. O tradiție spune că mama nu ar trebui să ia parte la botez dacă ceremonia are loc înainte de a se împlini 40 de zile de la naștere. În acest caz, moașa ia copilul de la mamă, îl duce în lăcașul de cult, acolo unde o suplinește pe aceasta iar, după ce slujba se încheie, duce pruncul înapoi la casa mamei.
În timpul slujbei, moașa ajută ca bebelușul să fie dezbrăcat, pentru a fi scufundat de către preot în cristelniță. După acest moment, moașa, fie că este asistată de nașă sau nu, îl îmbracă pe micuț.
Bineînțeles, rolul moașei este mai important sau mai puțin semnificativ în funcție de cât de mult ține cont de tradiții cuplul sau proaspăta mamă. În ultimii ani, unele familii nu mai apelează la moașă deloc iar rolul ei este preluat în totalitate de către părinți, bunici, nași sau chiar prieteni apropiați ai proaspeților părinți.
Ce salariu are o moașă acreditată în țara noastră?
Moașele care sunt acreditate au de cele mai multe ori pregătirea medicală a unei asistente sau a unei infirmiere și pot să lucreze împreună cu alți furnizori de servicii de îngrijire a sănătății sau pe cont propriu. În 2023, acestea au un salariu cuprins între 1985 de lei și 4049 de lei pe lună, potrivit salariulmeu.ro.
Venitul lunar variază foarte mult în funcție de experiența moașei. O moașă începătoare câștigă între 1985 de lei și 3913 lei. Pe de altă parte, o moașă care are minim 5 ani experiență are un salariu care variază între 2041 de lei și 4023 de lei pe lună.