Cazul tinerei din Botoșani care a murit cu zile la maternitate a revoltat o țară întreagă. Sute de oameni au protestat în stradă și chiar a fost semnată o petiție prin care se cere dreptate pentru Alexandra. Tânăra care a lăsat în urmă trei copii orfani a fost condusă luni, 21 august 2023, pe ultimul drum. Între timp, autoritățile au audiat mai mulți medici și așteaptă rezultatele necropsiei. Sute de oameni s-au strâns în fața maternității din Botoșani și cu toții cer același lucru: pedepsirea celor vinovați de moartea Alexandrei.

Tot în fața spitalului, oamenii au făcut un altar de lumânări și flori în memoria fetei. 

Citește și: Tatăl copiilor aruncați pe geam, mărturisiri emoționante. Împreună cu mama micuților, se pregăteau să-l serbeze pe unul dintre băieți: „Am întrebat-o ce are, nu a vrut să spună”

„Nu era nimeni revoltat dacă încercau, dacă murea în timpul operație, intervenea ceva, complicații, nu era nicio problemă, atâta i-a fost să fie”,

a declarat unul dintre protestatari. Alexandra, mama a trei copii, unul de patru și respectiv șase ani, a fost condusă pe ultimul drum. Tânăra de 26 de ani a murit vineri după șapte ore petrecute în maternitate, în care a îndurat dureri groaznice. Între timp au apărut noi mesaje cutremurătoare în care fata, cu ultimele puteri, implora ajutor de la medici. „Am venit la maternitate cu dureri mari de burtă și sângerări.
Din păcate, bebe e oprit din evoluție. Credeți că se poate face ceva să fiu chiuretată în seara asta?”,
este mesajul transmis de Alexandra, însă nu a primit răspuns, așa că i a scris unui alt medic.

„Credeți că îmi puteți face chiuretajul în noaptea asta? Nu mai rezist de durere, vă rog din suflet. Simt că o iau raznă”, i-a scris tânăra unui alt medic.

Rugămințile i-au fost ignorate și de această dată. Medicul care trebuia să îi facă avortul intra în gardă de dimineață, însă pentru Alexandra a fost prea târziu. În certificatul medico-legal, cauza morții este insuficiență cardio-respiratorie acută și edem pulmonar, ca urmare a unei sarcini oprite din evoluție.

Primele măsuri luate de conducerea maternității din Botoșani 

Conducerea spitalului spune că a luat primele măsuri.

„Suspendarea activității personalului medical pe o perioadă limitată din cadrul secției Obstetrică Ginecologie 1, care a fost în tura de serviciu, dispunerea unui audit medical extern care să evalueze cu celeritate activitatea și procedurile medicale aplicate în cadrul secției exterioare Obstetrică Ginecologie”, a declarat un reprezentant al maternității. 

Între timp, polițiștii au audiat mai mulți medici care erau de gardă în acea noapte, deocamdată însă ancheta penală vizează doar faptele, nu și persoanele.

Anchetatorii așteaptă și rezultatele necropsiei. Aproape 6.000 de oameni au semnat și o petiție online prin care cer să se facă dreptate în acest caz. Reprezentanții Ministerului Sănătății recunosc că au fost făcute erori și cer o anchetă amplă.