Gabriel este un nume frecvent întâlnit în România, fiind strâns legat de religie. Semnificația acestui nume este asociată cu puterea divinității supreme, deoarece prima figura care a purtat acest nume este reflectata in Biblie ca Îngerul Gabriel, care a fost trimis de Dumnezeu ca mesager al său.

Citește și: Urări de Sf. Mihail și Gavril 2023: La mulți ani, Mihai, Mihaela, Gabriel și Gabriela!

Numele Gabriel înseamnă „puterea lui Dumnezeu” sau „omul protejat de Dumnezeu ”. Sfântul Arhanghel Gavriil este mesagerul Domnului, dar și cel ce ține piept demonilor și răului. Originea numelui Gabriel este una ebraică, reproducând un vechi nume, Gabar, care înseamnă „puternic”, iar alături de terminația „el”, acesta reprezintă faptul că „Dumnezeu este puternic”. Este un nume puternic, deoarece prezintă legătura strânsă cu Dumnezeu și cu puterea Lui.

Gavriil apare în ambele Testamente drept călăuzitorul spre adevăr si vestitorul ceresc cel mai de seamă al Cuvântului dumnezeiesc (fiind cunoscut mai ales datorita profetului Daniel si evanghelistului Luca).  Gabri’El  înseamnă in evreiește „Dumnezeu a fost puternic”, trăgându-se din rădăcina verbala  gabar, „a fi puternic”, alipita numelui dumnezeiesc  El  (prescurtare de la  Elohim), potrivit Ziarul Unirea

Numele Gabriel și varianta feminină, Gabriela, sunt celebrate pe data de 8 noiembrie în fiecare an, zi în care Biserica cinstește Soborul Sfinților Mihail și Gavril, iar în data de 29 septembrie este sărbătorit la catolici, conform calendarului ortodox.

Ce semnifică numele Gabriel în funcție de cifra numelui?

Gabriel poartă cifra numelui 9, care reprezintă energia, umanitatea și energia debordantă pe care cei care au acest nume o au, relatează bebee.ro. În acest caz, cifra numele arată încă o dată legătura dintre

cei care poartă acest nume și elementele specifice enumerate mai sus. Oamenii care au cifra numelui 9 se presupune că sunt oameni empatici, au standarde înalte, muncesc pentru tot ce obțin în viață și sunt extrem de buni comunicatori. Ei se înconjoară doar alături de oameni cu care simt că poate să clădească un viitor și care îl vor ajuta, dar pe care să îi poată ajuta și el la rândul lor.

Nume care se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil

Sfântul Arhanghel Mihail și Sfântul Arhanghel Gavriil reprezintă unii dintre cei mai cunoscuși și prăcnuiți Arhangheli, care sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 8 noiembrie la ortodocși, iar la catolici pe data de 29 septembrie. Această zi este marcată de tradiții, obiceiuri și rugăciuni.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Mihail și Gavril 2023? Nu uita să le urezi La mulți ani!

Peste 1,3 milioane de români care poartă aceste prenume sau derivate ale lor își sărbătoresc onomastica. Printre ei se numără cei care poartă numele de Mihail, Gavril, Mihai, Mihaela, Michi, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavriil, Gavrilă sau alte derivate. Nu uita să le spui „La mulți ani” celor care își sărbătoresc ziua onomastică de Sfinții Mihail și Gavriil.