Ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril este motiv de foarte mare sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși de pretutindeni. În această zi sfântă, credincioșii merg la biserică, unde iau parte la sfintele liturghii sau se roagă de acasă pentru iertare și pentru binecuvântare.

Sfinții Mihail și Gavril sunt foarte importanți pentru români și pentru că foarte multe persoane își sărbătoresc onomastica la data de 8 noiembrie.

Potrivit datelor publicate de MAI în anul 2011, peste 1,3 milioane de români își aniversează onomastica de ziua Sfinților Mihail și Gavril.

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril?

Ziua de 8 noiembrie 2023 este zi de mare sărbătoare și mare veselie în țara noastră. Foarte mulți români își celebrează zilele de nume cu ocazia acestui praznic, astfel că acest moment este unul de bucurie în casele multor oameni din țara noastră.

Citește și: Rugăciune de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril care îți aduce fericire în viață și liniște în casă. Este bine să o rostești cât mai des

Românii care își sărbătoresc ziua onomastică la data de 8 noiembrie poartă următoarele nume: Mihail, Gavril, Mihaela, Mihai, Michi, Miki, Mișa, Mihăiță, Mișu, Mihnea, Mihăilă, Mihu, Gabriel, Gabi, Găbiță, Gabriela, Găbița și Gavrilă.

În această zi de la începutul lunii noiembrie, toți românii care au un cunoscut care poară numele Mihail, Gavril sau derivatele acestora le urează La mulți ani! și le transmit cele mai frumoase mesaje. 

Ce semnificație au numele de Mihail și Gavril?

În credința populară, Arhanghelul Mihail este considerat împlinitorul dreptății divine. În icoane, acesta este afișat cu sabia de foc în mână.

Se spune că atunci când Dumnezeu a poruncit ca Lucifer să fie alungat din Rai, Arhanghelul Mihail a fost cel care a înfăptuit voia Domnului.

Numele Mihail este de origine evreiască, provine de la „Miha’El” și se traduce ca „Cine este ca Dumnezeu?”, fiind în același timp prescurtarea de la „Elohim”.

Citește și: Când sunt sărbătoriți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril în 2023 în calendarul ortodox? Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în această zi sfântă

În ceea ce îl privește pe Arhanghelul Gavril, acesta este menționat atât în Vechiul Testament, cât și în Noul Testament și este considerat călăuzitorul ceresc și vestitorul cuvântului divin. Din evreiește, Gabri’El se traduce ca „Dumnezeu a fost puternic”, și se trage de la „gabar”, care înseamnă „a fi puternic”, la care s-a adăugat prescurtarea „El”,

care provine de la „Elochim”.