Dacă pentru orice problemă se găsește în cele din urmă și o soluție, una pare să rămână fără rezolvare. Ciorile nu se dau duse din marile orașe, unde și-au făcut cuiburi, și se înmulțesc de la un an la altul. De-a lungul timpului, toate metodele folosite de primăriile din țară pentru a le îndepărta, de la sisteme cu ultrasunete, până la artificii sau lasere, au eșuat.

Parcul Copou din Iași, cel mai iubit loc pentru plimbările de seară, vizitat inclusiv de turiștii care vin să vadă Teiul lui Eminescu, pare mai mult o

pădure plină de păsări. Angajații de la salubritate sunt nevoiți să spele în fiecare dimineață băncile și să măture mizeria lăsată de înaripate, iar florile din centrul orașului sunt protejate de plase speciale. Ce fac autoritățile?

„Acțiunile noastre de anul trecut și din anii trecuți, cu ultrasunete, nu au avut rezultatul scontat. Singura variantă pe care o putem face în acest moment este să întețim mijloacele de curățenie”,

a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al primăriei Iași.

Și în București s-a renunțat la ultrasunete. Capitala va folosi în războiul cu ciorile lumini stroboscopice ca la discotecă.

„Am avut mai multe încercări aici, în Cișmigiu, pe care le cunoașteți. Acum încercăm a treia sau a patra”, a spus Nicușor Dan.

Și în Baia Mare, Satu Mare sau Cluj Napoca au fost testate diferite metode, dar toate au eșuat.

„S-a ajuns în această situație din cauza noastră. Pur și simplu ciorile sunt niște păsări gregare, asta înseamnă că trăiesc multe adunate la un loc, sunt și niște păsări foarte inteligente, asta înseamnă că reușesc să găsească soluții la problemele cu care se confruntă și au obiceiul de a sta în copaci înalți”,

a explicat Carmen Gahce, ornitolog.

Tăierea acestor arbori de pe marginea șoselelor și din jurul orașelor a dus la astfel de invazii. Dacă nu le refacem habitatul, atunci sfatul specialiștilor este să ne obișnuim cu ele.