Codul Rutier 2023: În ce caz ești obligat să te supui recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge? Șoferii din România trebuie să știe când sunt obligați să li se ia probe biologice dacă au condus sub influența alcoolului. Nu este o noutate pentru nimeni că conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe constituie infracțiune și este prevăzută de Codul penal.

Citește și: Codul Rutier 2023: Ce amendă primești dacă nu oprești la trecerea de cale ferată

De asemenea, mai exista o infracțiune, cea de a te sustrage sau de a refuza prelevarea de probe biologice atunci când ai condus sub influența alcoolului. Potrivit Codului Rutier, recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezența unui polițist rutier, în următoarele spații ale instituțiilor medicale:

- în interiorul unităților de asistență medicală autorizate;
- în ambulanțe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcție aparținând
- Serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare;
în interiorul unităților medico-legale.

Codul Rutier 2023. Când ai obligația să te supui recoltării de probe biologice dacă ai condus sub influența alcoolului?

Șoferii trebuie să știe diferența între concentrația de alcool pur din aerul expirat, care se măsoară în miligrame per litru (mg/l), cu ajutorul aparatului etilotest și îmbibația de alcool din

sânge care se măsoară în grame per litru (g/l).

Citește și: Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut permisul de conducere?

În primul rând, atunci când ai o concentrație de alcool pur în aerul expirat de până la 0,40 mg/l, situație în care nu ești obligat să ți se recolteze probe biologice, dar poți solicita polițistului rutier să ți se recolteze probe biologice în cadrul instituțiilor medicale despre care îți spuneam mai sus.

În al doilea rând, atunci când concentrația de alcool pur în aerul expirat depășește 0,40 mg/l ești obligat să ți se recolteze mostre biologice, în vederea stabilirii îmbibației de alcool din sânge.

Codul rutier 2023. Pedeapsa refuz probe biologice

În prima situație menționată mai sus, fapta de a conduce sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive constituie contravenție, care se sancționează cu amenda și cu sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, potrivit

art. 102 alin. (3) din OUG 195/2002. Se poate dispune chiar anularea permisului de conducere în cazul în care ai fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

În a doua situație, fapta constituie infracțiunea prevăzută de art. 336 din Codul penal, dacă după recoltarea probelor biologice se dovedește că aveai o îmbibație de alcool pur în sânge de peste 0,80 g/l, ceea ce echivalează de regulă cu o concentrație de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În acest caz, pedeapsa prevăzută de Codul penal pentru aceasta infracțiune este amenda sau închisoarea de la unu la 5 ani.

Codul Rutier 2023. Care este alcoolemia de la care șoferii riscă dosar penal

Potrivit Codului Rutier din România, o concentrație de sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de 1.300 de lei și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Dacă în momentul testării șoferului, aparatul alcooltest indică o valoare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau mai mare, fapta este considerată infracțiune. În acest caz, este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar șoferul este condus la spital pentru recoltare de sânge.

Sursă: avocatoo.ro, gândul.ro