Măcelăriile sunt cele mai aglomerate în aceste zile. Unele abia mai fac față valului de clienți. Românii au început să își facă provizii pentru mesele de sărbătoare. Deși carnea de porc este mai scumpă anul acesta, tot s-au format cozi. De la prima oră a dimineții, coada la o măcelărie de lângă București se întindea deja pe câțiva zeci de metri.
Oamenii au vrut să aleagă exact bucata de carne pe care și-au dorit-o, așa că au stat minute întregi la coadă
Oamenii s-au pus la rând înainte de ora deschiderii ca să fie siguri că vor prinde exact ceea ce își doresc: „La prima oră, la opt fără zece am fost aici. La opt jumătate deschide. Stăm, că nu avem încotro, trebuie să stăm dacă vrem să simțim Crăciunul cu adevărat”, „La șapte jumătate ora aici, în primul rând, că așa stau la coadă.”
De dragul bucatelor tradiționale au așteptat cu toată răbdarea. Clienții își umplu sacoșele cu de toate.
„Șorici nu mai au, tobă nu mai au, pastramă de berbecuț, cârnați, spată de porc”, „Am rasoalele și carnea”, spun oamenii.
Într-o altă măcelărie se lucrează la foc continuu deja de câteva zile, iar marți abia aveai loc să arunci un ac.
„Într-o măcelărie stocurile s-au triplat special pentru perioada sărbătorilor.
„Deocamdată vânzarea e mult mai mare ca anul trecut. Undeva la 20-25 față de sărbătorile de anul trecut”, spune Pavel Eduard George, reprezentantul unei măcelării.
În medie, kilogramul de carne de porc costă 35 de lei, toba se vinde cu aproximativ 40 de lei kilogramul, iar jumările ajung la 65 de lei kilogramul. Unii au venit să cumpere și pentru apropiați. În medie, anul acesta carnea de porc este mai scumpă cu 30%.