Noua lege a pensiilor vine cu schimbări drastice. Pensionarii români își pot calcula singuri acasă câți bani vor lua în plus la recalcularea din septembrie, pe baza unei formule simple. Se vor lua în calcul inclusiv perioadele de studii, cele de armată sau orele suplimentare. Reporterul Diana Buzea a venit cu toate detaliile despre acest subiect în cadrul jurnalului NEWSTIME.

Citește și: Cum arată bugetul pe anul 2024? Autoritățile au promis venituri mai mari, chiar în an electoral

„Noua lege a pensiilor care aduce mai mulți bani românilor vine și cu o formulă nouă de calcul. Practic, un calcul pe care îl pot face și pensionarii acasă pentru a vedea exact câți bani vor primi în plus la recalcularea din septembrie. În această nouă formulă se ține cont de valoarea punctului de referință de 81 de lei înmulțit cu numărul de puncte cumulate de contributivitate, stabilitate, cele pentru perioade asimilate și necontributive.

Așadar, se vor adăuga să știți și anii de armată, spre exemplu, și anii de studiu, câte 0,25 puncte pentru fiecare an, dar și orele suplimentare. De exemplu, pentru o persoană care are pe decizia de pensionare 40 de puncte, odată ce se vor adăuga și perioadele asimilate și de stabilitate va mai câștiga până la 6,25 puncte. Deci, pe aceeași formulă de calcul vorbim despre valoarea punctului de referință înmulțit cu cele 40 și 6,25 puncte, ceea ce înseamnă o pensie de peste 3.700
sute de lei”
, a declarat reporterul NEWSTIME.