Noi schimbări în ceea ce privește calcului de pensii! De la 1 ianuarie 2024, pensiile se vor majora cu 13,8%. Potrivit noii legi a pensiilor, până în luna septembrie, toate pensiile vor fi recalculate utilizând o nouă formulă de calcul. Punctul de pensie urmând să fie înlocuit cu punctul de referință, potrivit noii legi din domeniu, care a fost publicată în Monitorul Oficial.
Legea prevede schimbarea modului în care sunt calculate veniturile pensionarilor. Legea vizează „asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea în noua legislație a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar și corelat cu realitățile economice”.
Care este noua formulă de calcul a pensiei?
Pensia va fi calculată luând în considerare valoarea punctului de referință, care va fi înmulțit cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință va reprezinta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.
Prima valoare a punctului de referință este stabilită la 81 de lei, deoarece în 2024, pensiile vor fi majorate cu aproximativ 13,8%. Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale, care se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, cu numărul de puncte de stabilitate.
Punctele de stabilitate sunt puncte suplimentare, ca un fel de bonus, pe care le vor primi cei ce au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani.
Acestea se acordă astfel:– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
– 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.
Toate pensiile vor fi recalculate după noua formulă
Noul model de calcul va fi aplicat din luna septembrie a anului 2024.
Sunt exceptate de la acest mod de r ecalculare pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei
de 1 aprilie 2001, care se vor recalcula conform unui sistem propriu. Dacă din recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se păstrează cuantumul avantajos. De asemenea, drepturile de pensie recalculate se vor acorda de la data intrării în vigoare a legii.Pensionarii își pot calcula singuri, acasă, câți bani în plus vor primi la pensie în 2024
Pensionarii români își pot calcula singuri, acasă, câți bani vor primi în plus la pensie în 2024. Ei pot face acest lucru prin noua formulă din legea pensiilor: valoarea punctului de referință (VPR) înmulțit cu numărul de puncte de pensie pe care le aveți în decizia de pensionare.
Citește și: Cum arată bugetul pe anul 2024? Autoritățile au promis venituri mai mari, chiar în an electoral
Pentru pensionarii care nu știu valoarea punctului de referință (VPR), acesta este egal cu punctul de pensie, care în 2024 va fi acesta 2.031 lei, dacă Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8%, împărțit la 25 de ani de cotizare, pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, și este egal cu 81 de lei.
După ce ați aflat care este VPR, vă uitați în decizia de pensionare și pur și simplu înmulțiți 81 de lei cu numărul total de puncte din decizia de pensionare și o să obțineți pensia pe care o veți avea după această nouă formulă.
Surse: avocatnet.ro, alba24.ro