Urcarea la valon în stare de ebrietate a șoferului este interzisă în Codul Rutier, iar cei care ajung în acest punct își pun atât viața lor în pericol, cât și a celor din jur. Consumul alcoolului sau a altor substanțe la volan constituie infracțiune în România și este prevăzută de Codul Penal. Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice este extrem de periculoasă, iar șoferii pot fi sancționați cu dosar penal sau să riște chiar și închisoare.

Citește și: Ce teste pentru depistarea stupefiantelor fac șoferii în cazul unui accident rutier? Toți șoferii trebuie să aibă asta în vedere

Stabilirea concentrației de alcool în sânge se face prin intermediul unui aparat numit etilotest. Recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezența unui polițist rutier, în următoarele spații ale instituțiilor medicale:

- în interiorul unităților de asistență medicală autorizate;
- în ambulanțe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcție aparținând
- Serviciului mobil de urgență, reanimare și

descarcerare;
- în interiorul unităților medico-legale;

Ce pedeapsă riscă șoferii prinși la volan sub influența alcoolului? 

Codul Rutier prevede pedepse pentru șoferii prinși sub influența alcoolului la volan. Pentru a combate problema consumului de alcool la volan, noul Cod Rutier din 2023 impune pedepse mai severe. Indiferent de valoarea indicată de aparatul etilotest, dacă alcoolemia este pozitivă, se aplică sancțiuni specifice. 

Valorile intre 0.01 mg/l si 0.40 mg/l alcool pur in aerul expirat reprezinta contravenție si se sancționează cu amenda de la 1305 lei pana la 2900 lei si suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile. În cazul unui accident rutier suspendarea fiind aplicata pentru 120 de zile. Reducerea perioadei de suspendare nu se mai aplica în aceste cazuri, testarea pentru redobândirea permisului rămânând însa obligatorie.



În cazul in care valoarea indicată de aparatul etilotest depășește 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Dacă valoarea alcoolului depășește 0.80 mg/l alcool pur în sânge, această faptă este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă. 

Șoferilor li se poate retrage permisul dacă refuză testarea 

În cazul în care șoferul dă semne vizibile de ebrietate sau consum de substanțe interzise și refuză testarea în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, polițistul îi poate reține carnetul.

Polițistul poate dispune de acum retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore” (art. 22 ^1, alin.

(1) din Codul Rutier). În acest caz, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație, relatează avocatnet.ro