Fuga primarului din Baia Mare s-a încheiat în Germania, acolo unde edilul s-a lovit la propriu și la figurat de polițiști care îl urmăreau. Cătălin Cherecheș s-a ales cu mai multe vânătăi după o goană în viteză, la finalul căreia s-a opus arestării a avut un plan bine pus la punct, cu un traseu stabilit în detaliu și bani pregătiți din timp, cred anchetatorii. A fost dat de gol, se pare, de cartelele cumpărate din Ungaria.

Acum, judecătorii germani trebuie să decidă dacă politicianul va fi extrădat. Polițiștii români care l-au scăpat printre degete pe Cherecheș au vrut să publice prima fotografie cu fugarul aflat în custodie, dar au șters urmele de pe fața acestuia în Germania.

Citește și: Cătălin Cherecheș a lăsat polițiștii cu ochii în soare! Cine a fost demis în urma dispariției primarului?

Primarul condamnat a vrut să scape de polițiști și a gonit cu 200 de kilometri pe oră, într-o mașină în care se afla și mătușa sa.

A fost prins în apropiere gării din Augsburg, a opus rezistență și așa s-a ales cu loviturile din zona feței. La percheziții s-au găsit asupra sa mai multe acte, inclusiv un buletin italian, mătănii și bani, mai exact 3.735 de euro în moneda europeană, în forinți și în lei, dovada drumului său prin mai multe țări. În România, mai este cercetat acum pentru două infracțiuni: fals de identitate și trecerea frauduloasă a frontierei, după ce în ziua sentinței a plecat din țară prezentând actul de identitate al unui verișor.
Anchetele care urmăresc dispariția lui Cătălin Cherecheș scot la iveală amănunte ciudate.

„Poliția Maramureș trebuia să fie mai atentă. Mi-am pus întrebarea de ce un membru al IPJ Maramureș important acolo și-a luat concediu exact în acele zile, dar această chestiune o va lămuri ancheta în curs”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.

Cătălin Cherecheș ar fi avut trei planuri pentru a fugi din țară 

Anchetatorii cred că primarul a avut trei planuri concepute din timp. Primul plan, întârziere a procesului prin mimarea unor probleme medicale, o spun procurorii din dosarul de corupție care l-au acuzat că trage de timp pentru a ajunge la termenul limită în care acuzațiile se șterg. Mita oferită de socrii pentru judecătoarea din dosar ar fi planul numărul doi. Părinții soției sale se află în arest preventiv din acest motiv, iar planul numărul trei fuga într-o țară în care avea șanse să scape de extrădare.

Cherecheș ar fi dormit o noapte în Budapesta, apoi și-a continuat drumul. Mătușa i-ar fi cumpărat mai multe cartele prepay din Ungaria. Se pare că așa ar fi fost urmărit de polițiști.

„Au plecat la mătușa în Germania când toți anchetatorii știau că în Germania are o mătușă, unde își lăsase undeva în cameră un seif cu 300.000 de euro. În țară îi mai rămăseseră încă vreo 200.000,

adică au cărat și Cătălin Cherecheș și mama lui în sacoșă tu 10.00, eu 10.000, tu 10.000, ca să nu ne ia la graniță”, a declarat Sabin Gherman, jurnalist.

De fapt, suma trimisă în Germania ar fi și mai mare: 1,5 milioane de euro. Pe 7 decembrie se judecă în țară o cerere de strămutare a procesului abia încheiat. Chiar dacă există deja o sentință definitivă de cinci ani de închisoare, avocații lui Cherecheș cred că rezultatul ar putea fi întors în favoarea primarului fugar. Mai mult, acesta nu va primi spor de pedeapsă pentru fuga din țară deoarece legea care prevede asta nu a intrat în vigoare.