Dragobetele este una dintre cele mai așteptate sărbători în rândul românilor, care are loc la finalul lunii februarie. Sărbătoarea iubirii la români are loc, în fiecare an, pe data de 24 februarie. În anul 2024, Dragobetele pică într-o zi de sâmbătă. Sărbătoarea Dragobetelui are o simbolistică bogată în tradiția românească.

Citește și: Mesaje de Dragobete în 2024! Urări frumoase pentru Ziua Îndrăgostiților: „Te iubesc îți spun într-o secundă, dar să-ți demonstrez îmi trebuie toată viața!”

Ea are loc după cea de Valentine’s Day, Ziua îndrăgostiților în tradiția occidentală, care se sărbătorește pe data de 14 februarie. Iată tot ce trebuie să știți despre Dragobete, ziua iubirii autohtone. Această sărbătoare mai este cunoscută în funcție de regiune, și sub numele de „Cap de primăvară”, „Sântion de primăvară”, „Ioan Dragobete”, „Drăgostițele”, „Logodna sau însoțitul paserilor”.

Cine a fost Dragobete?

În tradiția populară se spune că Dragobetele este întocmai fiul babei Dochia și este reprezentat ca un tânăr chipeș și extrem de iubăreț care seduce fetele. De aici a pornit și zicala „Dragobetele sărută fetele!”. Dragobete este zeul tinereții, al veseliei și al iubirii din Panteonul autohton.

În legendele populare, Dragobete era descris drept un tânăr care fermeca pe toată lumea cu frumusețea și cântecele fluierului său.

El se arăta în vis bărbaților tineri care urmau să se căsătorească și îi învăța tainele iubirii. El ar fi trăit sute de ani, în care i-a învățat pe oameni să iubească. După ce a murit, Dragobete a fost transformat într-o plantă de primăvară, numită „năvalnic”.

Ziua lui Dragobete, zeul tinereții, al veseliei și al iubirii în mitologia românească se suprapune în calendarul creștin-ortodox, cu „Întâia și a doua aflare a Capului Sf.

Ioan Botezătorul”. Denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu-” ‒ drag și „bîti” – a fi (deci a fi drag).

Obiceiuri și tradiții de Dragobete în 2024

Dragobetele este o sărbătoare cu multe tradiții, pe care în special tinerii care vor să își găsească jumătatea le respectă cu sfințenie. Pe vremuri, iar în anumite zone chiar și astăzi, în dimineața zilei de Dragobete, tinerii de la sate se îmbrăcau în haine frumoase și obișnuiau să se strângă în păduri și să culeagă în

buchetele cele dintâi flori ale primăverii. O alternativă a zilelor noastre este de a cumpăra brândușe, viorele sau ghiocei pe care să îi agăți la icoane. Tradiția spune că acest gest te va păstra tânără și va înlătura invidia și gândurile rele îndreptate asupra ta.

Citește și: Horoscopul dragostei pentru februarie 2024: Ce zodie își întâlnește sufletul pereche și cine nu are încă noroc în iubire?

În vechime, pe 24 februarie, tinerii ieșeau la pădure, făceau o horă și se sărutau. Fetele adunau flori pe care le foloseau pentru descântecele de dragoste. Viorelele și tămâioarele erau păstrate până la Sânziene, pe 24 iunie, când erau aruncate pe o apă curgătoare.

Se spune că dacă săruți pe cineva în ziua de Dragobete, asta înseamnă că o ai noroc în dragoste tot anul. În sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului. Dacă nu vom urma datina de Dragobete, de a atinge sau a săruta o persoană în această zi, tradiția spune că vom fi tot anul singuri și nu ne vom întâlni jumătatea decât după Dragobetele următor.

Lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.

Sărbătoare de Dragobete celebrează iubirea și fericirea, motiv pentru care nu este semn bun să plângi. În ziua de 24 februarie nu ai voie să plângi, deoarece se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma. În plus, pentru noroc și voie bună nu e bine să te cerți în această zi.

Tradiția mai spune că dacă plouă în ziua de Dragobete, primăvara va fi lungă și frumoasă, iar cine va auzi pupăza cântând, va fi harnic tot anul.