O pasăre pe cale de dispariție a fost descoperită într-o localitate din Bihor. Mai multe cârduri de dropii trăiesc pe un câmp izolat, iar ecologiștii au luat toate măsurile pentru a salva specia. Au mutat în subteran o linie electrică și au pus la pământ stâlpii de curent. În anii 1990 se credea că nu mai există dropii în România, însă zeci de exemplare trăiesc de ceva vreme în zona de graniță din apropierea Salontei.
„În perioada de iarnă, în acele vremuri, au existat până la maxim 30 de exemplare și uite acum am ajuns la peste 70. Un exemplar pe care am reușit să-l identificăm pe baza inelelor colorate, care vine din Ungaria”, a explicat Atilla Nagy, asociația Milvus.
Dropiile stau aici datorită numeroaselor culturi de rapiță din care se hrănesc, dar și pentru că în zonă nu trăiește acvila, care este cel mai mare prădător natural al acestor păsări.
„Acel tronson de linie aeriană a fost introdusă subteran pentru a nu mai cauza mortalitate în rândul acestor păsări. Deci ăsta e cel mai grav factor de periclitare la dropie la nivel mondial, lovirea păsărilor, coliziunea cu linii aeriene de electricitate”, mai spune ecologistul.
Apariția dropiilor a atras pe câmpul de lângă Salonta numeroși localnici și turiști, iar autoritățile vor să le transforme într-un brand: „Vin de cam un an jumătate, aproape în fiecare lună, cu prietenii, cu familia și ne place foarte mult. Facem și poze, sunt chiar foarte frumoase.”
„Este un ajutor foarte mare pentru comunitate, în contextul în care fiecare localitate are un brand. Acest brand în locul orașului nostru nu este altceva decât dropia, specia asta de pasăre. Am observat că au venit din toată țara turiști în zona noastră”, a declarat primarul localității Salonta.
Ba mai mult, la ieșire din Salonta a fost inaugurat Cuibul dropiei, un imobil construit cu fonduri europene, printr-un proiect în valoare de aproape 900 de
„Avem două piste de bicicletă, una duce la partenerii noștri și una la turnul de observare, de unde pot fi admirate dropiile. Organizăm anumite activități pentru copii, educative, distractive. (n.red. Turiștilor) le putem oferi tot felul de informații, cum să ajungă la dropii”, spune Mădălina Cotuț, organizatorul de activități din Salonta.
Pe viitor ecologiștii vor să depună un nou proiect european prin care să îi despăgubească pe fermierii care nu intervin în plantațiile în care dropiile au depus ouă.