Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a zburat în spațiul cosmic, a fost invitat în cadrul emisiunii „Play IT”. Dumitru Prunariu este primul cosmonaut român, care a realizat în 1981 un zbor spațial de 8 zile la bordul unei nave spațiale, fiind al 103-lea om care a ajuns în spațiul cosmic.

Citește și: Otravă, sătul să audă gura lumii! Bloggerul a pus punctul pe „i” la „Play IT”: „E foarte greu să îi mulțumești pe toți și nici nu trebuie să fie ăsta scopul”

În cadrul emisiunii difuzate pe Kanal D2, Dumitru Prunariu a vorbit atât despre experiența sa în domeniu, cât și despre evoluția înregistrată în ultimii ani. Cosmonautul român a mărturisit că acest domeniu nu este deloc exploatat în România, fiind pe ultimul loc in ceea ce privește cercetarea. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului ca acest domeniu nu aduce un profit imediat.

Dumitru Prunariu: Tehnologia si progresul sunt condiționate de investiții în acest domeniu.

Investiții în oameni în primul rând.

Bianca Iordache: Ați susținut in repetate rânduri ca România se afla pe penultimul loc la cercetare?

Dumitru Prunariu: Din păcate, suntem foarte, foarte jos in Europa. Nu s-a înțeles ce înseamnă investiția in cercetare. Nu s-a înțeles ca cercetarea nu aduce profit imediat. Guvernanții vor ca investiția să aducă profit imediat.

Cercetarea funcționează daca investești mult în ea, în oameni, în tehnologie, în proiecte promițătoare. Bătaia pentru banii putini care sunt duce la niște aberații instituționale. Se petrece acest lucru si cu Agenția Spatiala Romana. Cam după 10-15 ani de investiții susține în cercetare, aceasta începe sa producă.

Când vor rămâne primii oameni pe Lună? Dumitru Prunariu: „Se va face si acest lucru”

Cosmonautul român a oferit detalii si despre misiunile pregătite pentru explorarea Lunii, dar și despre Marte. În 2026, Dumitru Prunariu preconizează că va fi gata prima stație orbitală pe Lună. Echipajul care ar pleca pe Lună ar fi format doar din străini. De asemenea, peste aproximativ 20 de ani vor putea fi trimise echipaje umane și spre Planeta Marte.

Dumitru Prunariu: O navă privată americană, o firmă cu care NASA are contract pentru servicii în cadrul programului de explorare și exploatare a lumii, modulul respectiv a coborât

pe Lună și a transportat o serie întreagă de module. Este un succes, este prima aselenizare americană după programul Apollo, care s-a terminat acum mai bine de 50 de ani.

Paralel cu programul Artemis, programul american, care este amplu, un program care va duce oamenii pe Lună să rămână acolo, spun ei, adică în permanență să fie echipaje pe Lună care să se schimbe, să se construiască baze permanente, exploatări de minereuri, se va face și acest lucru.

Se va construi o stație orbitală. Astronauții vor trece prin aceasta și vor coborî din ea pe Lună.

Nu ratați emisiunea “Play IT”, in fiecare sâmbătă, de la ora 13:30, pe Kanal D2 si Youtube WOWNews!