Luna martie reprezintă luna noilor începuturi, în care natura începe să revină la normal, după iarna care tocmai a trecut. Sărbătorile „Mărțișorului", „Babelor", și „Moșilor" marchează întrarea calendaristica în anotimpul primăvară. În luna martie mai are loc un eveniment foarte important, mai exact echinocțiul de primăvară. După această dată, ziua începe să dureze mai mult decât noaptea. Din punct de vedere astronomic, acela este momentul în care începe cu adevărat primăvara.

Ce este echinocțiul?

Echinocțiul, numit și echinox, reprezintă momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. De două ori pe an, ziua și noaptea au aproximativ aceeași durată, atât în emisfera sudică, cât și în emisfera nordică.

Citește și: Horoscopul chinezesc pentru 2024: Ce schimbări majore apar în viața zodiilor în anul dragonului de lemn?

Un echinocțiu are loc în momentul în care axa Pământului nu se înclină spre sau departe de soare. Cineva care se află la ecuator la un echinocțiu poate observa soarele trecând direct pe deasupra sa. Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul în care Soarele se deplasează din emisfera cerească sudică în cea nordică, traversând ecuatorul ceresc. În timpul echinocțiului de toamnă, care are loc în septembrie, are loc opusul, adică Soarele se mută din emisfera nordică în cea sudică, traversând din nou ecuatorul ceresc.

Când are loc echinocțiul de primăvară în 2024?

După momentul echinocțiului de primăvară, zilele vor fi tot mai lungi, iar nopțile tot mai scurte. Acesta reprezintă începutul primăverii astronomice în emisfera nordică și al toamnei astronomice în emisfera sudică. Durata zilei începe să depășească durata nopții, până la solstițiul de vară pe 20 iunie, care marchează sfârșitul primăverii astronomice. Din perspectiva astronomiei, primăvara începe odată cu echinocțiul de primăvară și durează în jur de 92 de zile.

La Polul Nord, odată cu răsăritul Soarelui, începe ziua polară de 6 luni, în timp ce la Polul Sud începe noaptea polară. La Ecuator, Soarele trece la amiază exact pe la Zenit (n.n. – punctul cel mai înalt de pe bolta cerească), relatează History.com.

Echinocțiul de primăvară are loc în data de 20 martie 2024, la ora 05:06, ora României, când longitudinea astronomică revine la zero grade, relatează motivul.ro.

În 2024, echinocțiul de primăvară pică într-o zi de miercuri. În această seară, orele de lumină sunt egale cu cele de întuneric. După echinocțiu, durata zilei o depășește pe cea a nopții. Trecerea la ora de vară va fi pe 30 martie.

Tradiții de echinocțiul de primăvară 2024

Echinocțiul de primăvară marchează venirea primăverii din punct de vedere astronomic și durata zilei o depășește pe cea a nopții.

În tradiția populară, acest moment este asociat și multor tradiții, pe care mulți români le respectă pentru a avea un an lipsit de ghinion. Cele mai cunoscute tradiții în timpul echinocțiului de primăvară:

- În vremurile dacice, existau diverse practici și ritualuri păgâne asociate cu echinocțiul, considerat un moment crucial pentru creșterea fertilității pământului și a naturii în general. Tradiția spune că ziua în care se produce echinocțiul începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu bețe, alungând frigul. Ei rostesc: „ Intră frig și ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

- Oamenii de la sate își curăță ograda și câmpurile de uscături prin focuri ritualice, marcând astfel ziua echinocțiului și atrăgând puterea Soarelui.

- Tot în această zi, copiii și tinerii merg să colinde. Ei se strâng în grupuri de câte trei sau de câte opt persoane, împodobesc o creangă de copac cu flori de primăvară și merg din casă în casă, recitând diverse cântece populare. Colindătorii oferă gazdelor câte o floare, ca simbol al sosirii primăverii. În schimbul acestor flori, ei sunt răsplătiți cu bani, ouă sau alte cadouri, pe care le împart apoi între ei. Fetele își pun florile în păr, crezând că acestea le vor ajuta părul să crească și le vor menține inimile tinere.