Pentru mulți, „Ferma Dacilor” nu mai are nevoie de nicio descriere. Puțini sunt cei care îi cunosc însă adevărata poveste. Cornel Dinicu este cel care i-a dat viață locului și este tot cel care vorbea deschis despre piedicile legale de care s-a lovit în îndeplinirea visului său. Nimic nu i-a stat în cale patronului, cunoscut de altfel și pentru trecutul său controversat. Un colț de rai pe un colț de plai, așa era descrisă pensiunea pe pagina oficială.

Ferma Dacilor și-a deschis porțile pentru musafiri încă din 2013 și cum recunoștea chiar proprietarul într-un interviu, pensiunea a fost gândită inițial ca un proiect pentru o singură familie. Ambițiile au fost însă mai mari încă de la început.

„Era o râpă, spun mulți din apropiații mei. Ce cauți acolo în râpa aia, că nu o să ai suficienți niciodată. Eu am văzut lucrurile din alt unghi”,

a declarat Cornel Dinicu.

Așa se face că ceea ce a fost inițial doar un grajd s-a transformat într-un domeniu întins pe 40 de hectare. „Am făcut șase camere în grajd evident, trebuia să dormim pe undeva, unde dormim? Angajații, dacă îi aducem, unde vor dormi? Și am început cu șase camere, după aia ne-am extins. Astăzi avem în jur de 30 de camere”,

a mai spus el. 

Proiectul a avut în timp un real succes și s-a bucurat chiar de recunoaștere pe plan internațional, odată cu vizita lui Mark Wiens, celebrul vlogger culinar. O experiență unică și autentică, ce ascundea însă și unele nereguli. Conform ISU Prahova, pensiunea Ferma Dacilor nu avea autorizație de securitate la incendiu. Mai mult decât atât, în 2019, cabana a fost vizată de o verificare pe fond în urma căreia inspectorii au aplicat șase avertismente proprietarului pensiunii.

Chiar și așa, Cornel Dinicu recunoștea într-un interviu că se baza mai mult pe propriul instinct și critica autoritățile care se mișcă greu. „E un risc major când te apuci de un business, să nu faci analize, dar de multe ori în viață mie mi-au ieșit. Am instincte bune, niște instincte foarte bune, motiv pentru care visez noaptea ceva și ziua fac. Mai greu cu autoritățile care nu se mișcă cu viteza mea”.

El povestea că pensiunea este conectată la rețea de alimentare cu energie electrică, dar că puterea acesteia nu este suficientă, astfel încât a dus la pensiune generatoare. „N-avem curent, dar nu e problemă, putem și fără curent”, declarat el. Iar în ceea ce privește autorizațiile, Cornel Dinicu spunea: „Mi-aș dori să nu mai încurce, să fie lucrurile mai simple, că nu facem nimic ilegal”.

Cornel Dinicu, legături cu lumea interlopă 

Însă problemele pe care Cornel Dinicu le-ar fi avut de-a lungul timpului nu se opresc la niște autorizații și avize. Proprietarul Fermei Dacilor ar avea în realitate un trecut extrem de controversat, potrivit evz.ro. Numele său este strâns legat de lumea interlopă și de numeroase scandaluri, astfel că în 1997, Dinicu primea o condamnare la patru ani de închisoare pentru amenințare și lovire. Trei ani mai târziu, numele său apărea în presă în legătură cu afacerea „Portbagajul”.

Citește și: Primele declarații despre incendiul de la „Ferma Dacilor”! Una dintre supraviețuitoare povestește ce s-a întâmplat în noaptea tragediei: „Am auzit niște sirene, dar în același timp am auzit și bătând la ușă”

Conform informațiilor oficiale, la acea vreme, împreună cu doi complici ar fi furat 500.000 de dolari și un kilogram de aur în bijuterii din mașina unui interlop. Astfel, în 2.000 era condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. În prezent însă, Cornel Dinicu își canalizase toată energia către visul său din Tohani, acolo unde afacerea dădea roade și unde lucra întreaga familie.

„Avem de muncă două vieți aici, și pentru următoarele generații aveți. Deja cel mare în cursul săptămânii la facultate, în weekend vine și muncește unde e nevoie, la bucătărie, la măcelărie, la service, la curte”, a mai spus proprietarul pensiunii. În noaptea de Crăciun, munca lor de zece ani și viețile atâtor oameni s-au făcut scrum.