Elena Mateescu subliniază că vremea extremă devine din ce în ce mai frecventă și intensă, iar aceasta necesită o adaptare continuă și pregătire pentru a face față provocărilor.

Elena Mateescu a vorbit despre schimbările climatice care au avut loc de-a lungul anilor

Deși nu mai este surprinsă de aceste fenomene, ea accentuează importanța observării constante și informării publicului și autorităților pentru a minimaliza efectele schimbărilor climatice.

Numărul tot mai mare de recorduri de temperatură și fenomene meteorologice extreme, reflectate prin creșterea codurilor roșii, confirmă necesitatea unei reacții adecvate și a unei analize constante din partea meteorologilor, deoarece situațiile se schimbă și devin tot mai complexe.

„Nu mai sunt surprinsă de vreme, dar trebuie să facem față provocărilor. Lucrăm cu ceea ce avem la îndemână, observăm zi de zi, lună de lună, anotimp de anotimp și an de an că sunt mai multe fenomene meteorologie extreme mai intense, și atunci trebuie să fim pregătiți să facem față provocărilor.

Să venim în fața publicului și a autorităților, pentru că până la urmă rolul nostru este să informăm, astfel încât să putem minimaliza efectele schimbărilor climatice. În contextul în care vorbim de la an la an, de la sezon la sezon, de la lună la lună de noi recorduri în ceea ce privește regimul de temperaturi, numărul de fenomene meteorologice extreme, observăm mai multe coduri roșii, acestea nu fac altceva decât să confirme că trebuie să facem față provocărilor.
Uneori lucrăm să înțelegem și noi modul de manifestare, deoarece fiecare eveniment ne duce în fața unei analize a meteorologului pentru că lucrurile nu mai sunt cum erau”, a
spus Elena Mateescu, în cadrul emisiunii „În Oglindă”, difuzată pe canalul de televiziune Kanal D2.

Citește și: Când revin ninsorile în România? Anunțul făcut de meteorologii AccuWeather pentru luna martie

Elena Mateescu subliniază că tratamentul neprietenos al naturii poate duce la schimbări ireversibile, conform raportului comitetului interguvernamental pentru schimbările climatice.

Ea recunoaște că, uneori, oamenii nu au fost suficient de grijulii cu mediul, ceea ce a contribuit la crearea unor condiții nefavorabile. Acum, natura își revendică drepturile ca reacție la aceste acțiuni.

„Se vorbește despre posibila ireversibilitate a naturii atunci când nu suntem prietenoși cu ea, pentru că știm cu toții raportul comitetului interguvernamental pentru schimbările climatice menționează și aportul adus de fiecare dintre noi. Poate uneori nici noi nu am fost prietenoși cu natura, astfel încât să creăm condițiile propice și atunci natura își cere drepturile”, a

mai spus Elena Mateescu.

Ce a spus Elena Mateescu despre fenomenele meteorologice din viitorul apropiat

Elena Mateescu anticipează că în viitorul apropiat vom experimenta tot mai multe fenomene meteorologice extreme și intense. Ea menționează că anul agricol precedent a fost cel mai secetos din istoria măsurătorilor meteorologice, urmat de o toamnă extrem de secetoasă care a întârziat înființarea culturilor agricole.

Citește și: Fiica Mamei Omida, Rodica Gheorghe, a vorbit despre legătura Elenei Ceaușescu cu mama ei: „Nu venea niciodată, trimitea pe cineva și o lua”

„În orizontul viitor apropiat cu siguranță vom vorbi de mai multe fenomene extreme și mai intense. Am avut un an agricol anterior cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice. Am avut o toamnă foarte secetoasă care a întârziat înființarea culturilor din această toamnă”, a mai spus șefa ANM.