Vânzarea băuturilor energizante minorilor a fost interzisă în Spania. Cei care nu au împlinit vârsta majoratului nu vor mai putea cumpăra astfel de băuturi, după ce mai multe studii au arătat că pot afecta dezvoltarea copiilor. Măsura vizează deocamdată doar provincia Galicia și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. Și în România a fost înaintat un astfel de proiect de lege. Acesta ar urma să interzică vânzarea băuturilor energizante celor sub 18 ani în magazinele fizice și online, dar și în automatele din școli.

Se pare că medicii spanioli au tras un semnal de alarmă după ce numărul tinerilor cu diabet și obezitate a crescut alarmant. 

Citește și: Ianis s-a trezit în miezul nopții cu o durere în piept. La scurt timp, tânărul de 17 ani a murit: „A fumat foarte mult și a băut energizant, ceea ce este fatal”

Rezultatele unui sondaj din 2021 privind consumul de substanțe în învățământul secundar – ESTUDES – arată că 40,4% dintre studenții cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani din Galicia au consumat

aceste tipuri de băuturi în ultima înainte de realizarea studiului. Totuși, această cifră este cu aproape 5 puncte mai mică decât cea înregistrată la nivel național – 45,0%, relatează Ziarul Românesc.

În Parlamentul României au fost depuse două inițiative legislative despre interzicerea energizantelor 

Și în Parlamentul României au fost depus două inițiative legislative menite să interzică vânzarea către minori a băuturilor energizante și a țigărilor electronice.

Mai mulți parlamentari propun ca pentru vânzarea băuturilor energizante să existe aceleași reguli ca și pentru tutun sau alcool. Deputatul PSD Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților, a depus în luna septembrie a acestui an un proiect legislativ care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori. 

Proiectul modifică legea 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Potrivit acestuia, vânzarea sau oferirea de băuturi energizante minorilor se pedepsește cu amendă de la 100 la 500 de lei, iar dacă fapta se repetă, se dispune

măsura suspendării activității între 10 și 30 de zile.