Fazele lunii august 2023: Când vom avea Lună Plină și Lună Nouă? Luna apare sub forme de diferite pe cer, în funcție de „faza” sa, de la Luna Nouă la Luna Plină, prin lunile „în creștere” și „în descreștere”. Aceste faze sunt determinate de pozițiile relative ale Soarelui, Pământului și Lunii.

Citește și: Fazele lunii iulie 2023: Când pică Luna Plină și Luna Nouă?

Dacă Luna se află între Pământ și Soare pe orbită, atunci partea din spate a Lunii este luminată, iar partea din față către Pământ este în întuneric. Aceasta se numește Lună Nouă. Dacă Luna se află pe partea opusă a Pământului față de Soare, atunci partea apropiată a Lunii va fi complet iluminată, iar acest fenomen poartă denumirea de Lună plină. În luna august 2023 vom avea parte de cele patru faze ale Lunii, dar și de două ori Lună Plină! 

Fazele lunii august 2023. Iată când vom avea Lună Plină și Lună Nouă?

1. Luna Plină: 1 August 2023. Luna plină din august 2023 este numită „Luna Sturion” sau „Luna Plină a Sturionului”, după peștii primitivi care erau abundenți în lacurile și râurile Americii de Nord în timpul lunilor de vară. Mai este numită și „luna verde de porumb”, „luna de cereale” și „luna roșie” pentru nuanța roșiatică pe care o capătă adesea în ceața de vară.

2. Ultimul Pătrar: 8 august 2023.

3. Luna Nouă: 15 august 2023.

4. Primul Pătrar: 23 august 2023.

5. Luna Plină sau Luna Albastră: 30 august 2023.

Fazele lunii august 2023. Luna august va avea două ori Lună Plină

Anul acesta, luna august 2023 are două luni pline și ambele sunt superluni, „Luna Plină a Sturionului” își atinge vârful marți, 1 august 2023, iar „Superluna

sturionului albastru” va avea loc miercuri, 30 august 2023.

Prima Lună Plină din august 2023 va apărea în după-amiaza zilei de marți, 1 august, atingând nivelul maxim de iluminare la ora 14:32, ora de Est. În acea seară, priviți spre sud-est după apusul soarelui pentru a observa Luna care se ridică.

Citește și: Calendar ortodox august 2023: Cele mai importante sărbători din ultima lună de vară

Mai târziu, în cursul lunii, va apărea o a doua Lună Plină, o „Lună Albastră”. O „Lună Albastră” este atunci când avem două luni pline într-o singură lună. Această Superlună va putea fi vizibilă miercuri, 30 august 2023, și va fi cea mai mare pe care o vedem tot anul!

Surse: moongiant.com, rmg.co.uk, almanac.com