Luna este unicul satelit natural și permanent al Pământului, fiind al cincilea cel mai mare satelit natural al sistemului nostru solar. De asemenea, Luna este cel de-al doilea corp ceresc ca vizibilitate ce poate fi văzut de pe Pământ cu ochiul liber, primul fiind Soarele. Luna are o mișcare de rotație în jurul Pământului pe o orbită aproape circulară, cu perioada de 27,3 zile. Din cauza unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare, vedem cum Luna prezintă diferite faze.

Citește și: Echinocțiul de primăvară 2024: Data la care ziua este egală cu noaptea

Când vorbim de fazele Lunii ne referim la porțiunea luminată a ei, așa cum este văzută de un observator de pe Pământ. Această „apariție” luminoasă se modifică ciclic, când Luna orbitează în jurul Pământului, în conformitate cu pozițiile relative ale Pământului, Lunii și
a Soarelui (singura sursă de lumină).

Fazele Lunii au următoarele denumiri: Luna Nouă, Primul Pătrar, Luna Plină și Ultimul Pătrar. Fazele Lunii se repetă la 29,5 zile, această perioadă numindu-se perioada sinodică sau lunație. Iată când au loc fazele lunii în martie 2024!

Când au loc fazele lunii în martie 2024?

Luna Plină pentru această lună va avea loc mai târziu în cursul lunii, mai exact luni, 25 martie.

Luna Nouă are mai devreme în lună, fiind într-o zi de duminică, pe 10 martie.

Luna Nouă- 10 martie 2024. În această fază, Luna se interpune între Pământ și Soare, fiind iluminat discul de pe fața nevăzută. Are loc la șapte zile după Ultimul Pătrar.

Primul Pătrar – 17 martie 2024. Când Luna este la o elongație (depărtare) de 90° est, față de Soare; atunci vedem doar jumătate din discul lunar iluminat (jumătatea din dreapta).

Se produce la șapte zile după Lună Nouă

Luna Plină – 25 martie 2024. În această fază, Luna se află la 180° de Soare, iar tot discul lunar iluminat poate fi văzut. Se produce la șapte zile după Primul Pătrar.

Ultimul Pătrar – 3 martie 2024. Când Luna se află la o elongație de 90° vest, față de Soare. Putem vedea iluminată jumătatea din stânga a discului lunar.

Această fază se produce la șapte zile după Lună Plină.

Luna Plină în martie 2024! De ce mai este numită și Luna Plină a viermelui? 

Luna Plină a lunii martie, denumită și Luna Plină a viermelui este prima Luna Plină după sezonul rece și marchează tranziția dintre iarnă și primăvară. Această denumire a apărut deoarece râmele apar în număr tot mai mare, pe măsură ce pământul începe să se dezghețe în martie, prima lună de primăvară.

Una dintre celelalte nume ale sale este Luna Castă, care simbolizarea puritatea de la începutul primăverii.

Luna Plină a lunii martie poartă numele de „Luna Plină a viermelui”, deoarece timp de mulți ani s-a crezut că acest nume se referă la râmele care apar pe măsură ce solul se încălzește primăvara. Cu toate acestea, mai multe cercetări au scos la iveală o altă explicație. În anii 1760, căpitanul Jonathan Carver a vizitat Naudowessie, Dakota, și alte triburi de nativi americani și a descoperit că numele „Luna a viermelui” se referă la un alt fel de „vierme”, mai exact la larve de gândaci. Aceste specii încep să iasă din scoarța copacilor care se dezgheață și a altor ascunzători de iarnă. 

Surse: astro-urseanu.ro, moongiant.com,   almanac.com