Calendarul ortodox pentru luna mai 2023 aduce o serie de sărbători importante pentru credincioși, printre care se numără și Înălțarea Domnului. Este o sărbătoare mare pentru credincioși, care are loc la 40 de zile după Învierea Domnului. În anul 2023, Înălțarea Domnului este prăznuită de Biserica Ortodoxă pe data de 25 mai.

Înălțarea Domnului este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox și este marcată prin diferite tradiții și obiceiuri, care au scopul de a aduce respect și recunoștință față de această zi sfântă.

Înălțarea Domnului 2023 [Sursa: Pixabay]

Înălțarea Domnului 2023. Ce semnifică această sărbătoare?

Înălțarea lui Hristos marchează intrarea definitivă a umanității Sale în ceruri, de unde urmează să vină din nou pe pământ. Iisus Hristos intră în sanctuarul cerului și asigură oamenilor revărsarea Spiritului Sfânt. În Biblie se spune că, după Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, după care s-a înălțat la cer în prezența lor.

Citește și: De ce se înroșesc ouă de Înălțarea Domnului? Când fac gospodinele acest lucru în 2023?

Înainte de a se înălța, Mântuitorul le-a spus ucenicilor săi: „Va este de folos ca Eu să mă duc“ (In. 16, 7). „Dacă Eu doar voi învia, dar nu Mă voi duce ca să vi-L trimit pe Sfântul Duh, atunci toată iconomia Mea, întruparea, propovăduirea, răstignirea și învierea vor fi zadarnice”.

Astfel, Mântuitorul s-a dus la ceruri, iar Înălțarea marchează intrarea definitivă a umanității lui Iisus în spațiul ceresc al lui Dumnezeu.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului 2023 [Sursa: Pixabay]

Tradiții și obiceiuri pentru Înălțarea Domnului 2023

1. În această zi de sărbătoare, creștinii se salută cu „Hristos s-a Înălțat”, Adevărat s-a Înălțat”.

2. La sărbătoarea Înălțării Domnului, creștinii ortodocși respectă o serie de tradiții și obiceiuri. În această zi se vopsesc ouă roșii, fiind ultima zi în care creștinii pot mânca ouă, deoarece din ziua de Paști până în ziua Înălțării Domnului se ține postul Paștelui, în care se evită consumul de ouă, lactate și carne.

3. Ouăle se vopsesc în roșu, deoarece roșu simbolizează sângele pe care Iisus Hristos l-a vărsat pe cruce. Se împart ouăle roșii cu cei dragi, ca semn de bucurie și împăcare.

4. Potrivit tradiției, de Înălțare se împart și alte alimente, printre care și ceapă verde, dar și rachiu, în memoria celor care nu mai sunt printre noi.

5. Se spune că în această zi nu este bine să facem treburi gospodărești și nici nu se spală rufe, în caz contrar, se spune că necazuri și ghinion se va năpusti asupra casei și familiei. Credincioșii sunt îndemnați să fie mai buni și să evite certurile și conflictele în această zi.

6. Un alt obicei respectat în ziua de Înălțare este împărțirea colacilor sfințiți. Colacii se aduc la biserică, se citesc de preot în timpul slujbei, iar apoi sunt împărtiți credincioșilor ca simbol al unității și al comuniunii.

7. Potrivit alte tradiții de Înălțarea Domnului, se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă în furnicare, spunând, “Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”.

Sursă: l ibertateapentrufemei.ro, stirilekanald.ro