După ce în țara noastră au fost confirmate 11 cazuri de malarie în ultimele 3 luni, Ministerul Sănătății atrage atenția celor care își doresc vacanțe la tropice să fie extrem de precauți, însă pentru că de multe ori dorința este mai mare decât rațiunea, românii nu renunță la vacanțele exotice.

Pe Andreea am întâlnit-o pe aeroportul din Otopeni alături de soț și cei doi copii.

Aștepta să plece pentru următoarele 12 zile în vacanță, în Zanzibar. Nu este speriată de pericolele ce pot apărea: „Nu, nu ne e teamă. E în regulă. La plajă cred că nu e nicio problemă.”

Nici acest bărbat nu se gândește să renunțe la vacanță, chiar dacă a auzit de cele 11 cazuri de malarie apărute la noi în țară în ultimele trei luni: „Am auzit de malarie, știu câte ceva despre ea, dar nu am nicio frică.

Am vorbit cu prietenii mei care stau acolo, trăiesc de câțiva ani, nu este în zona în care merg turiștii.”

Citește și: Cuplul prezidențial, în paradisul din Zanzibar. Cât costă însă turneul african al președintelui: „Sigur că aceste lucruri vin cu niște cheltuieli”

Medicii atrag atenția că boala, specifică zonelor tropicale, se transmite prin mușcătura de țânțar: „Transmiterea se face prin înțepătura țânțarilor din genul anofenes, țânțari care sunt contaminați cu acest plasmodiu.

Sunt cinci specii plasmodiale care sunt responsabile de transmiterea paludismului la om.”

Românii care își doresc vacanțe în astfel de zone exotice trebuie să fie precauți ca să nu aibă de suferit.

În lipsa unui vaccin împotriva malariei, prevenția este esențială: „Măsuri de evitare a înțepăturilor țânțarilor, pe lângă folosirea unor repelenți, utilizarea unor haine cu mâneci și pantalon care să acopere cât mai mult zonele deschise ale corpului, dar există un tratament profilactic, o chimioprofilaxie care este destul de eficientă.”

Și agențiile de turism avertizează asupra acestor destinații atunci când se fac rezervări: „Destinațiile exotice sunt cunoscute pentru că în anumite țări, atunci când vei călători într-o anumită destinație trebuie să ai și un vaccin făcut.”

4 persoane infectate cu malarie severă s-au internat în ultima lună la Spitalul Victor Babeș din Capitală, iar o persoană se află în stare gravă la terapie intensivă.

Toți sunt pacienți care au călătorit recent în Zanzibar.