În domeniul stomatologiei, la fel ca în multe alte domenii medicale, există numeroase mituri și informații eronate care circulă printre pacienți și care pot afecta negativ deciziile lor privind îngrijirea orală și tratamentele stomatologice. Câteva dintre aceste mituri sporesc probabilitatea de evitare a tratamentelor stomatologice, deoarece amplifică, într-un mod neîntemeiat, anxietatea pacienților.

MIT: Tratamentele de implantologie sunt dureroase

Procedura în urma căruia implantul dentar este plasat în osul maxilarului sau al mandibulei este efectuată sub anestezie locală, ceea ce elimină orice potențială durere.

Majoritatea pacienților experimentează doar un disconfort minor după procedură, care poate fi gestionat cu ușurință cu ajutorul analgezicelor și respectând sfaturile medicului stomatolog în privința igienei orale și a regimului alimentar postoperator.

MIT: Fațetele dentare sunt vizibile și artificiale

Tehnologiile moderne permit realizarea fațetelor dentare într-un mod personalizat, astfel încât să reproducă la perfecție forma, culoarea și textura dinților naturali ai fiecărui pacient. În plus, materialele utilizate în confecționarea fațetelor dentare sunt translucide și reflectă lumina în mod similar dinților naturali, contribuind la aspectul lor autentic.

În consecință, concepția potrivit căreia fațetele dentare sunt vizibile și artificiale este una eronată.

MIT: Controlul stomatologic nu este necesar decât în caz de durere dentară

Deși durerea este un simptom comun al afecțiunilor cavității bucale, multe probleme dentare pot fi prezente fără a provoca disconfort imediat. De exemplu, cariile dentare pot avansa fără să determine simptome, iar gingiile pot fi afectate de boală parodontală fără să doară.

Vizitele regulate la stomatolog nu sunt doar pentru tratarea durerii, ci și pentru prevenirea apariției afecțiunilor care ar putea declanșa orice simptome, inclusiv durerea.

MIT: Tratamentele ortodontice pot afecta vorbirea și capacitatea de a mesteca corect

În timpul tratamentelor ortodontice cu aparat dentar există unele ajustări inițiale care pot afecta temporar vorbirea sau capacitatea de a mesteca. Cu toate acestea, aceste dificultăți sunt de obicei minore și temporare.

Pe măsură ce pacientul se adaptează la aparatul dentar și la modificările pe care aparatul le produce, capacitatea de a mesteca corect și de a vorbi revin la normal. În plus, anumite tipuri de aparate dentare, precum aparatul dentar Invisalign sau Spark, pot fi îndepărtate în timpul consumului de alimente.

MIT: Pe perioada sarcinii, tratamentele stomatologice trebuie evitate

Îngrijirea dentară adecvată și tratamentele stomatologice sunt importante și sigure în timpul sarcinii.

De fapt, sănătatea orală precară poate afecta atât mama, cât și copilul nenăscut. Deși este adevărat că unele proceduri stomatologice pot necesita precauții suplimentare în timpul sarcinii, este important ca femeile însărcinate să nu ignore problemele dentare. Dintre toate opțiunile, stomatologul va alege cele mai sigure și mai eficiente tratamente pentru a menține sănătatea orală a femeii însărcinate și a copilului nenăscut.