Preferă să lucreze cu ziua decât pe salariul minim. Este situația din satele românești, acolo unde cu greu oamenii acceptă să muncească pe bani puțini.

Cei mai mulți dintre zilieri primesc, pe lângă bani, și mâncare sau băutură, astfel că aleg să nu se mai angajeze.

Reporter: „Unde găsesc și eu aici trei oameni ca să iau ziua la cules, la o livadă? N-am cum să dau mai mult de o sută de lei.”


Muncitor: „Aici s-a dat la spicuit de porumb 180 de lei.”

Muncitorii cu ziua, din ce în ce mai greu de găsit. Zilierii ajung să câștige la finalul lunii mai mult decât unii români care au un loc de muncă stabil

Suntem în județul Brăila unde încercăm să găsim muncitori cu o sumă de bani mai mare decât cea pentru o zi lucrată pe salariul minim pe economie.

Ne lovim însă de refuzuri.

Muncitor: „100 de lei nu merge.” 
Reporter: „Spuneți dumneavoastră cât”
Muncitor: „Dai o sută jumătate și merge omul.”

Muncitorii de ocazie sunt greu de convins dar și greu de găsit. Această femeie are nevoie de ajutor în gospodărie însă doritorii se lasă așteptați.

Citește și: Salarii în funcție de vârstă

„Nu muncesc dar așteaptă seară să le dați bani. Am avut la pepeni, am avut o groază de sămânță. Seara a pus cu pumnii în găuri și când au ieșit, au ieșit cu pumnii pepeni”, a spus localnica.

Pe lângă bani, cei mai mulți dintre zilieri primesc și o plată suplimentară.

„Și mâncarea la 12. Asta e și cazul, asta e prima pe plan, băutura”, a mai spus aceasta.

Aceeași problemă o întâlnim câteva case mai încolo. Din lipsă de oameni care vor să muncească, doamna Maricica a ales să facă singură treabă în gospodărie.

Alina este în plin proces de construcție al casei. Ne povestește că i-a fost greu să găsească oameni care să o ajute, iar banii ceruți nu au fost deloc puțini.

„Păi pe zi, în construcție dacă lucrează, două milioane jumătate la zi este. 250. Sunt mult mai câștigați, așa ia două sute cincizeci de lei la zi, așa dacă te duci să te angajezi e mult mai puțin, că știți cum sunt salariile, a explicat femeia.

Citește și: Cât costă o ciorbă la restaurantul Parlamentului? Iată câți bani scot din buzunar aleșii pentru meniul zilnic

Un muncitor plătit cu o sută cincizeci de lei pe zi poate ajunge să câștige lunar chiar și trei mii de lei net, cu mult peste salariul minim pe economie. Astfel, românii necalificați care lucrează cu ziua, ajung să câștige mai mult decât cei angajați.

Potrivit unei statistici Eurostat, țara noastră are al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, după Bulgaria.