Casa Națională de Pensii Publice a anunțat recent modificări importante în urma noii legi a pensiilor, care aduc schimbări semnificative pentru beneficiari. Acestea includ informații esențiale despre posibilitatea de a cumula pensia cu alte surse de venit, un subiect care a generat multe dezbateri printre pensionari. 

Tot ce trebuie să știți despre noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor stipulează că, începând cu anul 2024, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public pot să cumuleze pensia cu alte surse de venit.

Acest lucru se aplică celor care obțin venituri din activități pentru care trebuie să plătească contribuții de asigurări sociale, conform reglementărilor din Codul fiscal.

De asemenea, este inclusă și activitatea ca prestator casnic, conform Legii nr. 111/2022, pentru care se impune de asemenea plata contribuției de asigurări sociale, fără a exista restricții legate de nivelul veniturilor obținute.

Citește și: Pensia pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare. Fostul tenismen a ocupat locul întâi în clasamentul mondial: „Nici mai mult, nici mai puțin”

O inovație importantă adusă de Legea nr. 360/2023 referitoare la sistemul public de pensii este faptul că pensionarii de invaliditate au acum posibilitatea de a cumula pensia cu alte venituri, fără a se ține cont de gradul de invaliditate.

Cine poate cumula pensia cu salariu? 

Conform noii legi, nu se poate combina pensia cu alte surse de venit.

Astfel, soțul supraviețuitor care primește o pensie de urmaș și are venituri lunare ce depășesc salariul minim brut pe țară garantat (3.700 lei începând cu 1 iulie 2024) nu poate cumula pensia. De asemenea, cei care beneficiază de pensie anticipată și au venituri lunare, fie dintr-un contract individual de muncă, fie dintr-un raport de serviciu, se supun aceleași restricții.

Citește și: Ce categorie de români va primi pensii duble din toamnă. Anunțul Casei de Pensii

Pensia anticipată nu poate fi combinată cu alte surse de venit pentru cei care ocupă funcții elective sau sunt numiți în autoritățile executive, legislative sau judecătorești pe durata mandatului. Aceasta se aplică și membrilor din organizațiile de cooperare meșteșugărească, ale căror drepturi și obligații sunt considerate similare cu cele ale persoanelor menționate anterior.

„Stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate” , precizează

CNPP.