Această inițiativă va conduce la majorări semnificative, uneori chiar dublarea pensiilor. Iată informațiile despre schimbările ce vor interveni începând cu luna septembrie.

Ce categorie de români va primi pensii duble din toamnă

Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a declarat că mai mult de trei milioane de pensionari vor avea parte de creșteri considerabile ale pensiilor începând din luna septembrie.

O parte fundamentală a noii legi a pensiilor, Legea nr. 360/2023, este recalcularea pensiilor. Această lege are ca obiectiv corectarea discrepanțelor din sistemul de pensii.

Citește și: VIDEO Doi tineri proaspăt căsătoriți s-au stins din viață, în urma unui accident rutier. Aceștia urmau să facă nunta

Oficialul a evidențiat că, datorită ajustărilor bazate pe cariera fiecărui individ, pensiile pot fi dublate în anumite situații.

De asemenea, a subliniat că niciun pensionar nu va avea parte de o reducere a pensiei, ceea ce este un aspect crucial al acestui proces. Toate pensiile vor fi recalculate conform legii, asigurându-se astfel că niciun beneficiar nu va suferi pierderi.

Daniel Baciu a spus că, în loc să diminueze beneficiile actuale ale pensionarilor, recalcularea vizează îmbunătățirea standardului de trai al acestora, conform noilor reglementări.

Când se vor primi pensiile recalculate

Data limită pentru finalizarea și trimiterea deciziilor: CNPP are în vedere să finalizeze toate recalculările și să trimită deciziile către Compania Națională Poșta Română până pe 15 august.

După aceea, între 15 august și 1 septembrie, va trebui să transmită pensionarilor aproximativ cinci milioane de decizii. Astfel, pensionarii vor începe să primească pensiile recalculat, care vor reflecta noile drepturi financiare stabilite de Legea nr.

360/2023, începând cu prima zi lucrătoare din septembrie.

Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, a subliniat că această recalculare va avea un efect considerabil asupra pensionarilor cu pensii reduse, în special pentru cei care primesc pensii minime sau foarte mici.

Citește și: Pensiile întârzie în martie 2024! Anunț important pentru 5 milioane de români

Hadăr a spus că: „ Anumiți pensionari vor beneficia de o dublare a pensiilor lor, având în vedere că au avut o carieră lungă și constantă.”

Aceasta subliniază importanța reformelor sistemului de pensii, menite să diminueze inegalitățile și să sprijine pensionarii care se confruntă cu probleme financiare.