Mărțișorul este considerat un adevărat simbol al primăverii, al renașterii și al unui nou început. În fiecare an românii cumpără și oferă aceste obiecte care, potrivit tradiției, aduc noroc, belșug și împlinire celor care le poartă și le au în casele lor.

În trecut, mărțișorul era legat la mâna sau la gâtul copiilor, pentru ca aceștia să fie feriți de boli, de neajunsuri și să aibă parte de noroc cu carul.

Din aceleași motive era purtat și de către adulți, în special de către doamne și domnișoare. În prezent, mărțișorul este mai mult un accesoriu colorat care amintește de venirea primăverii, însă nu mai este privit drept un talisman norocos, cel puțin nu de cele mai multe persoane.

Până când se poartă mărțișorul? Tradiția pe care multă lume a uitat-o

Pe vremuri, Mărțișorul reprezenta o amuletă, un simbol al norocului care se considera că este cu adevărat puternic.

În toată țara, Mărțișorul începe să fie purtat de pe 1 martie, de preferat încă din zorii zilei. În ceea ce privește momentul în care doamnele și domnișoarele renunță la șnurul împletit cu alb și roșu, acesta variază în funcție de fiecare zonă a țării.

Citește și: Unde se poartă Mărțișorul pentru a avea noroc tot anul?

De exemplu, în Dobrogea și Muntenia, Mărțișorul se poartă doar până în ziua de 9 martie, atunci când legenda spune că Baba Dochia a renunțat la cele 9 cojoace

de iarnă. Pe de altă parte, în alte regiuni ale țării, Mărțișorul se poartă pe tot parcursul primei luni de primăvară sau până când înverzesc pomii.

Urări pentru prima zi de primăvară

Un buchet de ghiocei şi o primăvară superbă pentru o persoană/colegă deosebită!

De sub zăpadă a răsărit un ghiocel şi mi-a şoptit ceva la ureche: A sosit primăvara!

Natura a împletit din flori şi din raze de soare mărţişorul fericirii, pentru ca eu să ţi-l pot oferi azi împreună cu toată dragostea mea.

Bucuraţi-vă de soare, bucuraţi-vă de ghiocei, bucuraţi-vă de frumoasele zile ale primăverii şi primiţi cu drag mărţişorul în sufletele voastre!

Parfumul florilor de primăvara, roua diminetilor calde, adierea zefirului din cel mai frumos anotimp, toate acestea sa-si găseasca locul in sufletul tau.

Viata, lumina, caldură… parfumul de fericire este esenta primaverii, iar martisorul simbolul ei. Iti doresc ca razele soarelui somnoros sa-ti deschida petalele sufletului asemeni ghiocelului odata cu sosirea primăverii!

Fie ca aceasta primăvara sa-ti aduca sanatate si noroc, soarele sa-ti lumineze sufletul si calea, sa ai parte numai de bucurii, întelegere, armonie si pace.

Citește și: Mesaje de Mărțișor 2024! Cele mai frumoase urări pentru prima zi de primăvară

Ești frumoasă ca primăvara și umpli cu multă fericire lumea mea. Îmi doresc ca toate momentele bune și distracția să te urmeze pentru totdeauna. O primăvară fericită să ai!

Dragă bunica, cu ocazia zilei de 1 Martie îți trimit cele mai frumoase gânduri și îți mulțumesc pentru toată dragostea și înțelepciunea pe care mi-ai oferit-o mereu. Să fii sănătoasă și fericită!

Parfumul florilor de primăvară, roua dimineților calde, adierea vântului blând al celui mai frumos anotimp, toate acestea să-și găsească locul în sufletul tău!

Zâmbetul sa-ți fie mereu blând precum soarele primăverii. Inima sa-ți tresară mereu de bucurie la vederea primului ghiocel. Iar minunea renașterii naturii sa-ți aducă aminte ca întotdeauna mai exista o speranță. O primăvara ca-n povesti!