Mașina de spălat stricată sau frigiderul defect vor putea fi reparate mai ușor decât până acum. Marți, Parlamentul European a adoptat o directivă în acest sens numită „Dreptul la reparare”. 

„Se vorbește de câțiva ani despre această directivă, dreptul de a repara. Iată că Parlamentul European în sfârșit a adoptat-o. Își propune să prelungească durata de viață a electrocasnicelor, pentru că acum majoritatea tinde să le înlocuiască în loc să le repare atunci când se strică.

Mai exact, producătorii de mașini de spălat, aspiratoare și telefoane mobile vor trebui să le repare la un preț rezonabil, chiar dacă nu mai sunt în garanție și de asemenea să ofere la schimb un dispozitiv cât timp cel vechi se află în atelier. Mai departe, consumatorii vor avea acces mai ușor la ustensile și piese de schimb pentru a repara produsele și, de asemenea, chiar vor primi vouchere pentru a face acest lucru.

Citește și: Un magazin din România vinde ulei la 1 ban! Clienții au crezut că nu e adevărat: „E o farsă”

Magazinele care recondiționează electronice și de asemenea atelierele care le repară vor fi mai ușor de găsit. Statele membre au la dispoziție 24 de luni să pună în vigoare această directivă care va avea efecte. De exemplu, acum, consumatorii pierd în fiecare an 12 miliarde de euro pentru că preferă să înlocuiască electrocasnicele vechi în loc să le repare”,

a explicat Georgiana Grimm, reporter Kanal D.