Programul „Rabla pentru electrocasnice” ar putea deveni istorie. Ministerul Mediului nu are în plan o ediție nouă în acest an, deoarece doar jumătate din voucherele emise până acum au fost folosite. În aceste condiții, schema de ajutor s-ar putea plia pe modelul altor state europene, care finanțează repararea frigiderelor, mașinilor de spălat sau a televizoarelor.

Cei care plănuiau să-și înlocuiască electrocasnicele vechi cu bani de la stat nu o vor mai putea face în acest an. Deși

la fiecare ediție bugetul se epuiza în decurs de câteva ore, doar jumătate dintre vouchere au fost utilizate.

„Înseamnă o muncă imensă, birocratică, finalizată cu doar 50% din rezultatul pe care îl urmăream. Propunem, așa cum se întâmplă în alte state membre, să finanțăm prelungirea duratei de viață, respectiv repararea”, a explicat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Proiectul este deocamdată la stadiul de discuții.

Cu toate astea, oamenii nu par mulțumiți de noua față pe care ar putea-o avea programul „Rabla”: „Alergi să cauți, să repari, nu mai sunt centre d-astea.”

Un bărbat își caută o mașină nouă de spălat rufe. Cea veche a cedat și nu ar putea aștepta prea mult timp ajutorul de la stat ca să o repare: „ Am impresia că aștepți mult și după banii ăștia pe care vor să ți-i dea ei.

N-are rost, nu poți să stai cu rufele nespălate sau să nu faci mâncare, în cazul unui aragaz.

Citește și: A început „Rabla pentru sobe”! Românii vor beneficia de 70% reducere din prețul unei sobe moderne

Noua schemă de ajutor s-ar alinia cu cele din alte state membre ale Uniunii Europene. Recent a fost adoptată directiva „Dreptul la reparare”, prin care consumatorii sunt încurajați să repare în loc să înlocuiască produsele de uz casnic, iar producătorii și comercianții vor

trebui să pună la dispoziție opțiuni mai ieftine de reparație și garanții mai lungi.

„Pe modelul etichetei de eficiență energetică de astăzi, să fie o etichetă care să spună oamenilor în ce măsură se poate repara produsul respectiv, într-un mod ușor de înțeles și practic. Mențiunile din această etichetă de reparabilitate, la fel, trebuie să fie făcute în urma constatărilor unor organisme specializate și independente”,

a declarat Vlad Gheorghe, europarlamentar.

Noua directivă ar trebui să reducă poluarea cu electrocasnice.

Conform Eurostat, o persoană generează 16 kilograme de deșeuri electronice pe an.

„7 din 10 români înlocuiesc electrocasnicele atunci când se strică, ceea ce înseamnă că de multe ori nu-și ating durata de viață. Să luăm ca exemplu un frigider. Acesta ar trebui să reziste 13 ani, doar că studiile arată că unii români îl schimbă chiar și la 5 ani”,

a transmis Georgiana Grimm, reporter Kanal D.  

Din cele 27 de state membre, 24 nu reușesc să colecteze o cantitate suficientă de deșeuri electrice și electrocasnice. Aproape 4,8 milioane de tone sunt încă eliminate necorespunzător în fiecare an.