Explozia produsă la o magistrală de gaze în apropiere a localității vrâncene Călimănești a ucis patru oameni și a provocat rănirea altor cinci. Toți sunt muncitori care lucrau în schimbul de noapte pe șantierul Autostrăzii Moldovei. Scoși din case de bubuitura puternică, sătenii au fost cuprinși de spaimă când au observat flăcările de zeci de metri înălțime la mică distanță de localitate. Se pare că tragedia ar fi fost cauzată de o eroare umană.
Citește și: Explozie lângă portul Sulina! Criminaliștii fac cercetări în acest caz
Localnicii din Călimănești au simțit cum vibrau pereții atunci când s-a produs explozia. „Era flacăra de treizeci de metri, bătea căldura. Toți vecinii am venit, tot dealul, ne am speriat tot dealul, s-au zguduit casele”, „Dormeam și odată am auzit și duduia, eu și băiatul am ieșit afară. În rest, se vedea foc mare acolo. Au venit pompierii, a venit poliția”, „Era cerul alb, ziceai că arde ceva pe sus.
La fața locului au ajuns imediat șase autospeciale de stingere cu apă și spumă, mai multe ambulanțe și o autospecială de transport victime multiple.
„Sunt patru victime, patru persoane decedate și alte cinci persoane rănite. Urmează să finalizăm cercetare la fața locului, după care urmează să facem audierile și să stabilim toate datele tehnice în care să efectuau lucrările”, a declarat Florin Olaru, purtător de cuvânt ISU Vrancea.
Primele concluzii despre explozia din Vrancea: „O eroare umană”
Victimele sunt drumari care făceau lucrări pe autostrada A7. Imaginile filmate pe zi după tragedie arată proporțiile dezastrului. De sus se văd mai multe camioane și utilaje distruse de foc, pe un terasament al autostrăzii la care se lucra. Magistrala de gaz care leagă Onești de Șendreni se intersecta într-un singur loc cu șantierul autostrăzii. Acolo a avut loc explozia. După o primă evaluare, pompierii au descoperit că un utilaj care amesteca straturile pentru stabilizarea terasamentului a atins țeava de gaz care era foarte aproape de suprafața pământului.
„Este, din primele concluzii, o eroare umană. Vedem acum de unde vine eroarea umană, din cea constructivă a acestei magistrale, că n-ar fi la adâncimea corect. Ar trebui să fie la o adâncime mult mai mare, adică cel puțin la ce văd și dintr-o estimare nu are până într-un metru are adâncime. Stasurile spun că tot de la specialiști luate toate datele, vă dați seama toată noaptea asta încercăm să facem, trebuia să fie la un metru optzeci”, a declarat Nicușor Halici, prefect județul Vrancea.
Societatea națională Transgaz a transmis printr-un comunicat că firma care execută lucrările la autostrada A7 nu avea voie să execute pe tronsonul suprapus cu conducta până nu se realiza realocarea magistralei. Constructorul susține însă că a fost vorba doar de o lucrare de suprafață și nu s-au făcut excavări.