S-a dat din nou alerta în legătură cu minele marine, după ce comandantul unei nave străine a raportat o explozie miercuri dimineață și a cerut ajutorul salvatorilor din portul Sulina. Doisprezece marinari au fost evacuați din nava care risca să se scufunde din cauza deflagrației puternice. Mesajul de urgență a venit la ora 06:30 de minute, comandantul a precizat că la aproximativ zece mile marine de portul Sulina a avut loc o explozie.

Membrii echipajului au fost recuperați, trei dintre ei fiind răniți. 

Citește și: Dronă prăbușită pe malul Mării Negre, în Bulgaria, la distanță mică față de Vama Veche! Ce spun specialiștii

Nava era ancorată pe mare aproape de intrarea în canalul navigabil și potrivit echipajului o mină marină ar fi produs deflagrația. Nava s-a deplasat în direcția indicată, a preluat la bord echipajul îmbarcat pe nava Sima și a transportat în condiții de siguranță în port Sulina către serviciul de ambulanță.

Nava riscă să se scufunde, așa că autoritățile civile monitorizează zona și iau în calcul o scufundare controlată în zona unde nu ar încurca navigația. Și forțele navale sunt în alertă, după primele cercetări, ipoteza unei mine pare exclusă. „A fost o explozie în compartimentul mașini, ceea ce exclude o coliziune cu o mină marină, fapt pentru care se și vede că plutește-n avans în momentul ăsta și n-are nicio gaură de apă”,

a declarat Nicolae Sicinschi, directorul Serviciului Județean de Ambulanță.  

Există și o altă ipoteză cu privire la explozia de lângă portul Sulina 

Nava sub pavilion Togo are o vechime de patruzeci de ani. „Eu bănuiesc că sunt tot felul de instalații artizanale, construite doar pentru a își rezolva problema. Am și văzut la inspecții pe care eu le-am făcut la nave de multe ori cum își preparau mâncarea de la butelii cu gaz, deci ceea ce este inadmisibil, să fie la bord așa ceva.

Probabil că o astfel de instalație a explodat”, a mai spus Nicolae Sicinschi. 

Și criminaliștii fac cercetări în acest caz. Există o altă ipoteză legată de un dispozitiv exploziv, amplasat în navă ca parte a unui sabotaj menit să blocheze navigația pe Canalul Sulina. Totul vine la o lună de la o altă deflagrație încă neelucidată complet. Pe 14 august, în Costinești, s-a produs o explozie pusă pe seama unei mine marine, însă lucrurile nu sunt clarificate.

Însă nici până acum forțele navale nu au confirmat că este vorba despre o mină marină. Vorbim de un dispozitiv exploziv, dar autoritățile nu au reușit să afle până acum de unde provine.