După cazurile revoltătoare din școli în care mai mulți copii au fost abuzați, acum un nou proiect de lege este pe cale să se aprobe. Școlile și grădinițele, indiferent că vorbim de cele private sau de stat, ar putea fi obligate să aibă camere de supraveghere fără acordul părinților. Valul de violențe care a împânzit școlile și grădinițele a ajuns până în Parlament. Un nou proiect de lege vrea să modifice actuala lege a Educației și să permită montarea camerelor de supraveghere în școli, grădinițe și creșe, fie ele de stat sau private.

Nici acordul părinților nu va mai fi necesară, așa cum este acum.

Citește și: Acuzații grave la o școală din Timișoara! Părinții unui copil de 6 ani spun că micuțul ar fi fost lovit de învățătoare pentru că nu știa să citească

„Ele nu or să dispară din școli, pentru că acești copii trăiesc într-o lume mult mai violentă și mult mai agresivă.

Ei, de multe ori provin din familii și când spun familii cu probleme nu mă refer la sunt bătuți sau asta, unde se vorbește urât, unde se vorbește cu agresivitate, unde se folosesc cuvinte care pe noi după aia ne șochează, dar ei le aud acasă. Desenele la care se uită sunt pline de violență și ei au acces, rețelele de socializare sunt pline de îndemnuri la violență”
,
a declarat Andreea Bodea, director Colegiul I. L. Caragiale.

Profesorii au ajuns victimele elevilor 

Agresiunile se petrec nu numai între elevi. Sunt profesori, educatori, care devin victime ale furiei elevilor sau care abuzează de copii. Cel mai recent exemplu fiind cazul de la centrul privat care funcționa precum o grădiniță din Popești Leordeni.

„Un copil uneori se închide în el și nu vrea să vorbească despre ce i s-a întâmplat și atunci imaginile de pe camere pot fi folosite de autorități pentru a înțelege ce s

a întâmplat acolo. Legea vorbește de grădiniță, creșe și școli. În licee, copiii au peste 14 ani, au discernământ, pot să vorbească cu autoritățile”, a declarat Oana Florea, deputat PSD.

Au fost deja luate primele măsuri în școli 

Instituțiile de învățământ vor fi nevoite să monteze camerele de supraveghere în sălile de clasă, pe holuri, în sălile de mese și festivități, dar și în exteriorul clădirii.

De problema în băi însă nu se discută nimic.

„Ar trebui să existe peste tot camere de luat vederi, inclusiv pe holurile toaletelor, nu în cușeta unde există vasul de WC, dar pe holul toalete ar trebui să existe camere care să și funcționeze”, a declarat Adriana Bahmuțeanu.

În urma cazurilor de violență din rândul elevilor, școala în care Adriana Bahmuțeanu își duce copilul a luat deja măsuri pentru a îi face pe elevi să se simtă mai în siguranță.

„La toaletă nu mai sunt uși. De ce? Pentru că există și acolo pădure fără uscături. Nu se poate! Și gândiți-vă că e o școală de oameni cu posibilități financiare”, a mai spus Adriana Bahmuțeanu.

Sisteme de supraveghere există deja în diferite grădinițe și școli. Instituțiile educaționale au obligația, potrivit proiectului de lege, să pună la dispoziția părinților imaginile înregistrate prin urmărirea permanentă a elevilor. În prezent, Legea Educației nu permite amplasarea de camere de supraveghere audio, video în sălile de clasă, dacă majoritatea părinților își exprimă dezacordul.