Doctorul Radu Țincu este un medic renumit, cu o experiență vastă și abilități remarcabile în domeniul medical. El este un om care a văzut lupta dintre viață și moarte si a ales să creadă în amândouă: atât în știință, cât și în religie. Lucrează ca medic anestezist, dar si-a dedicat viata în ultimii ani în lupta contra consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor și nu numai. Medicul toxicolog a fost invitat în ultima ediție „În Oglindă”, acolo unde a recunoscut faptul că de multe ori a fost criticat pentru că a încercat
Radu Țincu: Uneori da. M-am supărat, pentru că oricât aș vrea să nu pun la sufletul anumite lucruri, partea noastră umană nu ne lasă. Am făcut totul cu dragoste, cu ideea că lumea va fi bucuroasă. Nu am făcut nici pentru mine. E prima emisiunea în care vorbesc de catapeteasmă, pentru că nu am vrut să fac acest lucru public, am făcut-o pentru spital.
Mihai Ghiță: Sunt doctori care și-au pierdut credința?
Radu Țincu: Eu cred că mai degrabă sunt doctori care și-au dobândit credința. Eu cred că cu cât evoluezi mai mult în zona medicală, cu atât o să crezi mai mult.
Doctorul Radu Țincu, dezvăluiri despre latura spirituală a medicilor: „Suferința e vindecătoare”
Întrebat despre modul cum unii medici au reușit să își dobândească credința, doctorul Radu Țincu a vorbit despre modul în care suferința îi poate schimba atât pe medici, cât și pa pacienți. Medicul toxicolog este de părere că atunci când ești implicat în activitatea medicală nu are cum să îți lipsească și credința.
Mihai Ghiță: Dumneavoastră credeți că și-au dobândit credința văzând lucruri inexplicabile în sala de operație? Dumneavoastră ați asistat la lucruri care v-au făcut să credeți că ceva e peste noi?
Radu Țincu: Nu cred că acest lucru i-a determinat poate să își aprofundeze credința și mai degrabă suferința. Suferința e vindecătoare. În mod paradoxal, atunci când suferim avem tendința să ne analizăm mult mai profund, să ne analizăm mai mult viața. Am avut pacienți care nu credeau deloc și când au plecat au construit biserici. Am avut pacienți care s-au călugărit după ce au plecat din spital, pentru că suferința aceea profundă, la limita dintre moarte și viață, te face să simți puterea lui Dumnezeu și te face să îți resetezi toate valorile vieții. Revenind la întrebarea cu medicii, eu cred că suferința le-a arătat mai degrabă credința. Cu atât ești mai implicat în activitatea medicală, cu atât o să crezi mai mult. De multe ori sunt colegi care îmi spun că simt că e ceva, dar nu pot să creadă. E greu, pentru că nu o să avem niciodată șansa să îl putem descoperi pe Dumnezeu printr-o ecuație.