Sânzienele 2023: Tradiții pentru această zi magică. Românii sărbătoresc în fiecare an Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul pe data de 24 iunie, zi în care sunt celebrate și Sânzienele.
Cu această ocazie, încă din bătrâni românii obișnuiesc să păstreze anumite tradiții și obiceiuri pe care le pun în practică în fiecare an și pe care le transmit mai departe generațiilor tinere.
Sânzienele 2023: Tradiții pentru această zi magică. Ce fac românii în ziua de Drăgaică?
Sânzienele mai sunt cunoscute în popor și sub denumirea de Drăgaică. În această zi, oamenii au grijă să nu spele, să nu meargă la câmp și să nu facă treburi casnice, la fel ca la orice sărbătoare cu cruce roșie din Calendarul Creștin Ortodox.
Potrivit tradiției, în ziua de Sânziene, fetele nemăritate care vor să își afle ursitul merg la cules de flori pe care mai apoi le împletesc în coronițe.
Citește și: Mesaje de Sf. Petru și Pavel 2023: Urări și felicitări pentru sărbătoriții zilei
Un alt obicei pe care românii nu îl uită de Sânziene este ca femeile să se scalde în apele curgătoare ale unui râu sau în roua dimineții care rămâne pe iarbă. Astfel, fetele vor rămâne sănătoase pe tot parcursul anului și vor fi binecuvântate cu mulți copii, dacă își doresc acest lucru.
Cine sunt cu adevărat Sânzienele?
Potrivit tradiției din popor, Sânzienele sunt făpturi magice, aeriene și silvice, care își fac apariția pe pământ în noaptea dintre 23 și 24 iunie.
Acestea au darul de a-i vindeca pe oamenii care au nevoie iar apariția lor stârnește un parfum plăcut.Citește și: Postul Sf. Petru și Pavel 2023: Tradiția pe care trebuie să o respecți în această perioadă
De asemenea, acestea aduc belșug recoltelor și animalelor, fiind considerate zâne bune și generoase. Totuși, aceste făpturi pot să îi și pedepsească pe cei care greșesc și care păcătuiesc constant.