Nici măcar avertizările de fenomene meteo periculoase imediate nu i-au pregătit pe locuitorii din vestul țării pentru ceea ce avea să vină. Au căzut cantități uriașe de grindină și s-au produs inundații. Și ninsorile fac parte dintr-un tablou care ne arată schimbările meteo extreme. Drept dovadă, ciclonul care aduce precipitații și răcește vremea în România tot nu coboară temperaturile la valori normale.

O furtună cu grindina a lovit în județul Arad.

În doar câteva minute, gheața a acoperit mai multe localități. S-au înregistrat precipitații de 34 de litri pe metrul pătrat. La mai puțin de o sută de kilometri distanță, în Timiș, a plouat cu găleata. În localitatea Ohaba Română, apele au acoperit o suprafață de 2000 de metri pătrați și 15 curți. În zonă au căzut într-un timp scurt 25 de litri pe metrul pătrat. Și temperaturile s-au diminuat simțitor, însă chiar și aici e un paradox, spun meteorologii.

„Deși se înregistrează o scădere adusă de acest sistem frontal, acest ciclon dinspre mediterană, care a adus și aceste cantități de precipitații, această răcire, care oricum caracterizează totuși niște temperaturi mai mari decât normal, totuși rămân peste normal, va fi urmată după două zile de o nouă încălzire, cu maxime care vor ajunge la început la 14, apoi 16, 17 grade”, spun meteorologii.

Citește și: Furtuna care mătură Europa ajunge și în România! Când se răcește și mai tare vremea în țara noastră?

În zonele înalte a nins joi. Culmea e că în plină iarnă au fost săptămâni întregi fără zăpadă în multe localități montane. Am încheiat deja cea mai călduroasă luna februarie din istorie. Este a noua la rând cu recorduri de temperaturi.