Vremea se schimbă radical! Furtunile care au paralizat vestul Europei vor aduce ger și ninsori în România. Este atenționarea meteorologilor, care anunță un nou episod de iarnă chiar în zilele ce urmează. După ce a lovit în plin insula franceză Reunion și a adus vijelii violente și inundații în Mauritius, ciclonul Belal și îndreaptă acum furia spre Europa.

Meteorologii ANM atrag atenția: „Ne așteaptă schimbări și la noi în țară”

Vremea rea se dezlănțuie deja în Germania, unde ninsorile abundente au paralizat vestul și sudul țării. Aici șoselele s-au transformat în adevărate patinoare, iar ploaia înghețată a dus la accidente în lanț încă de la primele ore ale dimineții. Pe aeroportul din Frankfurt, cel mai mare din Germania, peste 500 de zboruri au fost anulate, iar la München se anunță întârzieri ale curselor cel puțin până în weekend.

Nici francezii nu au scăpat de vremea ostilă. Furtuna denumită de meteorologii francezi Irene s-a ciocnit cu vântul arctic din nord, provocând perturbări semnificative în toată Franța. Ploaia înghețată a pus stăpânire pe străzile din Strasbourg și doar cei mai curajoși dintre localnici se mai aventurează pe trotuarele alunecoase.

În timp ce vijelia mătură Atlanticul, spre Europa, ninsorile lovesc și Marea Britanie. Temperaturile au coborât în nordul Angliei la -9 grade celsius.

Iarna a luat cu asalt și Scoția, unde mai multe școli au fost închise din cauza drumurilor impracticabile. Stratul generos de zăpadă a transformat unele străzi în derdelușuri, iar cei mai inventivi se duc la serviciu direct pe schiuri.

Furtuna de zăpadă nu i-a iertat nici pe polonezi. Varșovia a fost peste noapte acoperită în alb, iar traficul a dat mari bătăi de cap șoferilor.

În timp ce mai multe sisteme ciclonice paralizează vestul Europei, consecințele acestor fenomene se vor resimți și la noi în țară, ne avertizează meteorologii.

„Ne așteaptă într-adevăr schimbări și la noi în țară, schimbări sunt și pe continentul European pentru că, cel puțin pe partea de nord-vest a continentului sunt ninsori destul de consistente. Sunt de așteptat și în țara noastră. Dacă o luăm treptat, de la momentul actual, în momentul de față avem o informare meteorologică emisă chiar miercuri dimineață pentru precipitații însemnate cantitativ în partea de vest și nord-vest a

țării și zona Munților Apuseni.

Citește și: Alertă de vreme extremă! Furtunile de zăpadă și inundațiile pun stăpânire pe Europa

Treptat, pe măsură ce ne apropiem de finalul acestei săptămâni și vremea va intra într-un proces de răcire, ne așteptăm și la precipitații sub formă de ninsoare în toate zonele țării, mai consistente tot în zonele montane și în regiunile intracarpatice, dar sunt de așteptat pe arii mai restrânse ninsori mai bogate și în regiunile sudice”,

a explicat Oana Păduraru, meteorolog ANM.  

Valul polar ar putea lovi România la sfârșitul săptămânii, când aria precipitațiilor se va extinde iar acestea se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare.