Cinci oameni au murit din cauza gerului în Galați, Buzău și Iași, asta după ce am trecut prin ce a mai geroasă dimineață din această iarnă. Meteorologii anunță pentru perioada următoare o iarnă haotică. Vremea se încălzește și se răcește apoi, din nou, cu alte minime record.

La -17,2 grade, cât s-au înregistrat oficial la Botoșani, e greu să supraviețuiești sub cerul liber. Oamenii fără adăpost au primit ajutorul pompierilor.

Nici pentru sărmanii rămași singuri acasă nu e mai ușor. În Pașcani, o femeie de 59 de ani a fost găsită în locuința neîncălzită. Avea temperatura corporală de 23,8 grade. A ajuns la spital, dar medicii n-au putut să o salveze, iar camerele de gardă sunt pline de persoane cu degerături și fracturi.

Temperaturile foarte scăzute au făcut victime în mai multe zone din țară

În județul Galați au murit trei persoane: doi bărbați de 40 și 64 de ani și o femeie de 79 de ani. În Buzău, o altă femeie, de 46 de ani, a căzut victimă gerului. -17 grade s-au înregistrat miercuri dimineață la Iași. Temperatura resimțită a fost și mai scăzută. „Este foarte frig și presupun că sunt -21 de grade, nu știu de ce”, spun oamenii.

Cel mai greu a fost pentru pietoni: „Nu-mi place frigul absolut deloc, dar nu avem ce face.”

Și dacă ninsorile și gerul nu erau suficiente, mașinile șoferilor dintr-un cartier din Iași s-au transformat în sloi de gheață la propriu, după ce apa a curs pe stradă toată noaptea de la o conductă care s-a spart. Un șofer a încercat timp de câteva ore să își curețe mașina: „Dacă de azi noapte a curs, de la ora 8 până dimineață.

Câtă apă este! Poate mâine se mai încălzește. Asta e singura șansă, să se dezghețe de la soare .”

La Negrești, în județul Vaslui, s-au înregistrat -18,6 grade. La Târgu Secuiesc au fost -18,3 grade. La Joseni s-au înregistrat -16,8 grade, iar la Miercurea Ciuc mercurul din termometre a indicat -15,2 grade.

La malul mării gerul a schimbat radical peisajul.

„Din cauza vântului puternic și a valurilor mari, azi noapte toate porturile de la Marea Neagră au fost închise. La mal, valurile au atins chiar și cinci metri înălțime, iar cele -5 grade celsius din atmosferă au făcut ca apa sărată din mare să înghețe la propriu”, a transmis Raluca Sevastru, corespondent Kanal D.

Pe ambarcațiuni, pe dig și pe stabilopozi au apărut țurțuri și gheață.

Și la Constanța s-a înregistrat cea mai geroasă dimineață din această iarnă. Pe 4 ianuarie, la malul mării se înregistrau 15 grade cu plus, acum temperatura s-a prăbușit cu 20 de grade.