Spre deosebire de luna decembrie, care a fost călduroasă în mai multe regiuni din țara noastră, iată că începutul lui 2024 aduce cu el iarna și chiar o iarnă care a început să își intre din ce în ce mai tare în drepturi.

Din data de 15 ianuarie, temperaturile vor fi mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă a anului. În regiunile montane își pot face apariția precipitațiile, care se pot arăta și în alte zone ale României, în special în nord și nord-vest.

Vremea nu se încălzește semnificativ nici după data de 22 ianuarie. Gerul persistă în țara noastră și spre finalul lunii ianuarie, atunci când temperatura aerului se menține mai scăzută în comparație cu valorile obișnuite pentru această perioadă a anului. Cel mai frig va fi în partea de nord-vest a țării. O schimbare se vede însă la nivelul precipitaților, care vor fi extrem de reduse în zonele vestice și nord-vestice, însă per total se va menține apropiat de cel normal pentru finalul lunii ianuarie.

Vremea continuă să se răcească spre finalul lunii ianuarie, astfel că după data de 29 ne confruntăm cu temperaturi în continuare scăzute pentru mediile normale, însă totuși apropiate de normele perioadei. În ceea ce privește cantitatea de precipitații, aceasta va fi normală la nivelul întregii țări.

Cum va fi vremea la munte după 15 ianuarie?

În acest moment, la munte sunt variații termice semnificative, însă în general vremea este geroasă, în special pe timpul nopții și în primele ore ale dimineții.

Temperaturile medii se situează între -8 și -2 grade celsius, însă poate ajunge și la minime cuprinse între -16 și -8 grade, cele mai scăzute valori fiind așteptate până în data de 13 ianuarie.

Citește și: Alertă de vreme extremă! Furtunile de zăpadă și inundațiile pun stăpânire pe Europa

Ei bine, după 14 ianuarie se înregistrează o ușoară creștere a temperaturilor, valorile stabilizându-se la -2 grade pe parcursul zilei și -8 grade pe timp de noapte.

După data de 16 ianuarie, turiștii care ajung la munte ar putea să fie întâmpinați de ploaie care, potrivit estimărilor, nu va fi în cantități exagerate.

Vremea în România, în a doua jumătate a lunii ianuarie

În Banat, după data de 16 ianuarie sunt așteptate precipitații, care ar putea să își facă simțită prezența în special până la data de 21 ianuarie. În ceea ce privește temperaturile, acestea vor ajunge la -4 grade pe parcursul nopții și între 3 și 6 grade pe parcursul zilei.

În Transilvania vremea este rece, în nopțile de la mijlocul lunii ianuarie temperaturile pot ajunge chiar și la minime de -13 grade pe alocuri. În general însă, acestea se vor opri la -5 grade celsius. Ulterior, spre finalul lunii, temperaturile cunosc o ușoară creștere iar șansele de precipitații vor fi și ele mai ridicate.

În Dobrogea și Muntenia, vor fi oscilații constante între ore cu temperaturi mai ridicate și altele în care vremea va cunoaște o răcire semnificativă.

Astfel de schimbări se vor înregistra în special între data de 10 și 13 a lunii ianuarie. Șansele de ploaie vor deveni mai puternice după data de 15 ianuarie în Dobrogea și după 17 ianuarie în Muntenia.