După aproape 58 de ore de ninsori fără oprire, iarna a pus stăpânire pe jumătate de țară. În unele zone, stratul de zăpadă a ajuns la un metru, iar autoritățile s-au văzut nevoite să închidă drumurile și unitățile de învățământ. Capitala Moldovei pare cea mai afectată. La Iași au rămas blocați atât șoferii pe bulevardele orașului, cât și pasagerii pe aeroport. Așa arată un oraș blocat de zăpadă și viscol.

Mașinile nu au avut cum să mai înainteze. Două ambulanțe și două autospeciale ale pompierilor din Iași au avut nevoie de câteva minute pentru a depăși o singură intersecție din oraș și nu a fost singura zonă cu probleme.

Citește și: VIDEO Val de aer polar peste Europa! În Italia, doi oameni au fost uciși de o avalanșă

Mijloacele de transport în comun au ajuns cu întârziere ori au fost blocate pe șine.

În aceste imagini se vede un bulevard cu șase benzi pe cele două sensuri, care s-a transformat într-o uriașă parcare. Și aeroportul din Iași a fost blocat după ce în zonă a nins timp de 48 de ore. O cursă spre Otopeni a fost anulată, iar alte patru au avut întârzieri în ultimele ore.

„Eu am pierdut un zbor. Trebuia să ajung în Sardinia și am pierdut și pe ăla.

Mi-am făcut din nou bilet. Am plătit iar 40 de euro la bagaj, mai plătesc din nou 100 de euro să vină să mai ia de la aeroport, deci 700 de euro pentru două săptămâni”, a declarat o femeie. Terminalul a fost plin pentru că au fost operate și zborurile de astăzi, dar și cele reprogramate de luni.

În unele zone, autoritățile s-au văzut nevoite să închidă drumurile

În Botoșani, pompierii au primit multe apeluri la 112 de la oamenii blocați în mașinile înzăpezite. Așa cum s-a întâmplat și cu alte ocazii, drumurile au fost închise doar după ce vehiculele s-au blocat. În Neamț, polițiștii și pompierii au mers pe jos prin viscol pentru a ajunge la cei izolați, iar în Suceava, la cazurile medicale s-a ajuns în unele zone doar cu șenileta.

Codul galben de ninsori a expirat la ora 10, dar vântul a suflat în continuare cu putere.

Aproape de Mărășești, în Vrancea, drumarii au deschis cu greu șoseaua spre localitatea Pădureni. Mașina care îi aproviziona pe localnici cu pâine n-a mai ajuns la destinație.

Pe mai multe drumuri județene din Moldova au rămas zeci de mașini abandonate. Până acum, pompierii au deblocat 190 de autoturisme rămase în zăpadă, în care se aflau 400 sute de persoane. După codul de ninsori a intrat în vigoare o altă avertizare.

Sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea sunt sub cod galben de vânt puternic. Rafalele sunt chiar de 70 de kilometri pe oră. Aici, în județul Călărași, sunt -6 grade, însă din cauza vântului puternic, temperatura resimțită este de -11 grade. Toate școlile din județul Iași, 600 la număr, au fost închise marți. În alte șapte județe au fost închise 29 de unități de învățământ din localitățile cele mai afectate de viscol.