În 2024, Duminica Paștelui va pica pe data de 5 mai, o zi în care majoritatea românilor au liber de la muncă și școală, astfel că mesele în familie sunt nelipsite din cele mai multe case. Oamenii se strâng cu mic, cu mare la masa încărcată cu preparate tradiționale de sărbătoare. Pe lângă lumina Învierii, care este adusă în noaptea de Paște în fiecare casă de către oamenii care iau parte la Slujba de Înviere, și ciocnitul ouălor înroșite în zilele precedente sunt un alt element foarte important a acestor zile luminate.
În fiecare an, gospodinele se dau peste cap pentru a pregăti cele mai bune, gustoase și apetisante preparate, pentru ca prânzul în familie din Duminica Paștelui să fie cu adevărat special. Dacă ai rămas în pană de idei, mai jos am enumerat mai multe preparate tradiționale care sunt nelipsite de ani întregi de pe masa de Paște a românilor de pretutindeni.
Elementul principal al mesei de sărbătoare sunt ouăle vopsite. Deși tradiția spune că acestea trebuie colorate cu roșu, sunt deja ani întregi de când românii pun pe masă și ouă de alte culori, precum verde, mov, albastru sau galben, care să le completeze pe cele înroșite. Tradiția spune că vopsirea ouălor poate avea loc în joia sau în sâmbăta de dinaintea Învierii Domnului, însă niciodată în Vinerea Mare.
Un alt preparat nelipsit de pe masa de Paște a românilor este carnea de miel, gătită sub diferite forme, în funcție de preferințele fiecăruia. Drobul, borșul și stufatul sunt doar o parte dintre preparatele care au la bază acest tip de carne. În ultimii ani, friptura de miel a devenit o alternativă la mâncărurile mai grele, la care gospodinele apelează atunci când vine vorba de prepararea acestui tip de carne.
Totuși, sunt și persoane cărora nu le place carnea de miel, de aceea există mai multe alternative, de la carnea de porc sau vită, până la cea de pui sau curcan. Este bine de știut că și din aceste tipuri de carne poate fi pregătit un drob delicios.
În ceea ce privește deserturile de sărbătoare, cele mai apreciate de către români sunt de departe cozonacul și pasca cu brânză de vaci și stafide.
Pască umplută cu brânză de vaci și stafide- rețetă
Ingrediente
50 gr unt
125 gr zahăr
3 ouă
250 ml lapte
500 gr făină
2 linguri ulei esență după preferință
25 gr drojdie uscată sare
Pentru umplutura
1 kg brânză de vaci
50 gr unt zahăr vanilat
5 ouă
200 gr zahăr pudră
3 linguri smântână esenţă de rom
150 gr stafide
1 lingura făină
1 lingură griş
coajă de lămâie
sare
Mod de preparare
Pentru început se înmoaie drojdia uscată cu puțin lapte călduț în care se adaugă și zahăr. Laptele care rămâne se pune la fiert iar atunci când clocotește se adaugă 3-4 linguri de făină în timp ce se amestecă continuu. După ce s-a încorporat făina, compoziția rezultată se lasă la răcit, acoperită cu un prosop pentru a crește. Este important să nu fie prea frig în încăpere, pentru că altfel compoziția nu va crește suficient.
Între timp se freacă gălbenușurile în care se adaugă treptat sare și zahăr până când se obține o cremă spumoasă. În alt castron se bat albușurile, până când se transformă la rândul lor în spumă.
Făina care a rămas se pune într-un vas, iar peste ea se toarnă compoziția făcută din drojdie și făină și se amestecă bine. Treptat se pun și gălbenușurile, după care se amestecă și se toarnă laptele călduț și albușurile făcute spumă. Se frământă bine totul pentru aproximativ jumătate de oră. După care se pune uleiul, untul topit și esența de rom. După ce toate ingredientele sunt bine încorporate în aluat, acesta se acoperă cu un prosop și se lasă să crească pentru o oră.
După ce a crescut suficient, aluatul se împarte în două. Una dintre jumătățile rezultate se împarte din nou în trei părți egale. Din prima jumătate se face o foaie rotundă, care ulterior se pune într-o tavă unsă în prealabil cu unt. Bucățile de aluat egale, în număr de trei, se rulează separat și se împletesc între ele pentru a forma „bordura” care se pune pe marginea preparatului. Din aluatul care a mai rămas se va face crucea, care se așează deasupra.
Pentru umplutură se freacă brânza cu untul, după care se adaugă gălbenușurile, sarea, zahărul vanilinat, grișul, făina, smântână, untul, stafidele și albușurile bătute spumă. Toate ingredientele se amestecă bine până când compoziția devine cât de cât omogenă, după care se toarnă peste aluatul din tavă. Crucea împletită se așează peste această compoziție, se unge cu ou și se dă la cuptor pentru aproximativ o oră.