Apa a spart geamurile locuințelor și a ucis în total 7 oameni. Guvernul a anunțat astăzi că sinistrații vor primi ajutoare de urgență. „Toată munca noastră de o viață pe care am făcut-o, s-a dus văzând într-o fracțiune de secundă. Copiii mei stau în pod, doi dintre copii stau în pod, că nu au unde să stea”

De pe geamul mic privește cu ochi plin de speranță Anda, o fetiță de 10 ani.

Vede dezastrul din jur, dar își găsește puterea să își pună pe chip un zâmbet, chiar de e el unul amar.

Povestea Andei și a lui Ramon, copiii mutați în pod după ce viitura le-a distrus locuința

Micuța de 10 ani și fratele ei Ramon au dormit pe jos pe dușumeaua rece din pod. Singurul loc din casă neinvadat de ape.

„A venit inundația și ne-a luat tot pe sus. Multă apă am văzut și nu ne-a plăcut deloc”/ Ca să vezi cum intră apa pe geam și să te uitiți că copilul tremura și știai ce să-i faci de frică. Eu ca părinte trebuia în primul rând să-mi apăr copilul, casa” Când a lovit viitura părinții i-au urcat pe copiii în pod. Au reușit să salveze o pisică, dar și pe cei doi câini ai familiei.
Nu se știe câtă vreme podul le va fi casă, cert e un lucru, în fiecare dimineață cei mici sunt coborâți de pe scară să poată ieși afară la lumină.

În altă locuință pereții de rezistență au fost spulberați de viitur, iar proviziile de iarnă au fost înghițite de nămol. Mergem mai departe în curtea unui bunic a cărui casă modestă e și ea scufundată în noroaie.

Toate electrocasnicele au fost luate de viitură și au ajuns dintr-o încăpere în alta. Un metru și jumătate a avut apa în locuință, iar forța viiturii a fost de neimaginat.

Citește și: Schimbări drastice de temperatură și ploi. Prognoza meteo până pe 22 septembrie pentru toată țara

O poză cu un copilaș într-o sală de clasă lovită de inundații face acum înconjurul internetului.

Sunt noroaie peste tot, iar micuțul încearcă să curețe scaunele, doar că ministrul Educației Ligia Deca venită să evalueze pagubele din școli n-a nimerit acolo unde era dezastru. La școala unde a avut loc vizita oficială cu jurnaliști, holurile luceau.

Micuții tremurau de frică

Ba mai mult, au fost montați palmieri, iar pe pervaz au fost aduse orhidee. Așadar, după inspecție ministrul s-a convins că elevii vor putea să reia de miercuri cursurile măcar online.

Asta deși viitura le-a distrus rechizitele și aparatura.

Citește și: VIDEO Ciclonul Boris aduce cu el inundații istorice. 17 mii de locuitori au rămas fără curent electric din cauza dezastrului

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat și primele ajutoare de urgență pentru 6500 de familii lovite de potop. Vor primi fiecare până la zece mii de lei și un ajutor suplimentar de încă zece mii de lei dacă au și decese. Șapte persoane au murit în urma viiturilor istorice din estul țării.