Începând cu 6 decembrie, când este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae, și continuând cu alte zile pline de tradiți. Ultima lună a anului 2024 este marcată de evenimente semnificative și sărbători religioase importante pentru creștini. Decembrie debutează cu o sărbătoare majoră din calendarul ortodox, dedicată pe 6 decembrie Sfântului Ierarh Nicolae.

Citește și: Greșeala banală pe care o fac mulți credincioși. Când se pune, de fapt, grâul la încolțit pentru Sfântul Andrei 2024?

În tradiția populară românească, luna decembrie este cunoscută și sub numele de „Undrea” sau „Andrea”. Aceste denumiri își au originea în legătura cu Sfântul Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie, a cărui amintire rămâne vie în această perioadă.

În calendarul ortodox, începutul lunii decembrie include mai multe sărbători importante marcate cu cruce neagră. Pe 3 decembrie este prăznuit Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica, pe 4 decembrie se face pomenirea Sfintei Mucenițe Varvara, iar pe 5 decembrie sunt cinstiți Sfântul Mucenic Anastasie și Sfântul Cuvios Nectarie.

Pe 6 decembrie, calendarul bisericesc marchează prima sărbătoare cu cruce roșie a lunii, dedicată Sfântului Ierarh Nicolae. Această zi importantă este prăznuită vineri, 6 decembrie, având o semnificație specială în tradiția ortodoxă.

Ziua de 6 decembrie are o dublă însemnătate, pe lângă importanța sa religioasă în biserica ortodoxă, este și un moment mult așteptat de copii, care îl primesc pe Moș Nicolae cu daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Ulterior, pe 7 decembrie, calendarul ortodox cu cruce neagră amintește de Sfânta Muceniță Filofteia, iar pe 9 decembrie se prăznuiește Zămislirea Sfintei Fecioare Maria.

Alte sărbători în luna Decembrie

Pe 13 decembrie, în calendarul creștin, este pomenit Sfântul Ierarh Dosoftei. Pe 17 decembrie, se prăznuiește Sfântul Proroc Daniel, iar această zi cade în Postul Crăciunului, fiind o zi cu dezlegare la ulei și vin.

În Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, cu cruce neagră în calendar, este cinstită Sfânta Muceniță Eugenia.

Praznicul Nașterii Domnului are dată fixă și este cunoscut în popor drept prima zi de Crăciun. Este sărbătoarea în care creștinii comemorează nașterea cu trup a Domnului Iisus Hristos, celebrată anual pe 25 decembrie. Pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, este un praznic cu cruce roșie în calendar, dedicat Soborului Maicii Domnului, precum și Sfintei Cuvioase Mucenite Gherasim de la Tismana.

Citește și: VIDEO Românii care nu au petrecut minivacanța de Rusalii la mare au ales să se distreze la piscine sau terase

Pe 27 decembrie, ultima mare sărbătoare a lunii, este marcată cu cruce roșie în calendar. În a treia zi de Crăciun, creștinii sărbătoresc pe Sfântul Arhidiacon Ștefan.