Unele legume au pierdut și peste 50% din valorile nutritive. De vină este goana după recolte mai mari, care să reziste la raft, totul pe sănătatea clienților. Ultimii ani au adus o schimbare dramatică în alimentație. Legumele și fructele, odată bogate în vitamine și minerale esențiale, au pierdut aproape jumătate din nutrienți, arată datele mai multor cercetări.

Citește și: VIDEO Românii din Anglia, fără pachete de Paște. Au fost impuse condiții din cauza febrei aftoase

Un exemplu concret sunt roșiile. Potrivit studiilor, tomatele hibride, cele pe care le găsim în majoritatea supermarketurilor și chiar la tarabe, conțin cu 63% mai puțin calciu, 29% mai puțin magneziu și cu 72% mai puțină vitamina C decât soiurile tradiționale.

Hibrizii au o rezistență foarte mare la transport și la raft, dar gustul, zero. Și nutrienții, tot zero. Pe când roșiile noastre românești aveau gust, vitamine și nutrienți, dar o perioadă foarte scurtă de păstrare.

Am apelat la ceva hibrizi, „Inimă de bou”, dar tot de import, la care am avut probleme anul trecut.

Legumele din magazine sunt din ce în ce mai slabe în nutrienți

Sămânța românească e pe cale de dispariție, iar hibrizii au luat locul. De regulă, sunt produse, așa cum am spus, pe suport inert, hrănite cu substanțe de sinteză, fără sol, pentru că solul creează multe probleme.

Produsele sunt ceva mai mici, dar vedem fructe perfecte ca mărime și formă.

Citește și: Concert Fuego și Orchestra Fraților Advahov

Automat ne dăm seama că acolo s-a folosit o genetică de vârf și tehnologii moderne de nutriție cu substanțe chimice de sinteză. De vină este agricultura industrială, care pune accent pe producție în masă, ca să reziste cât mai mult la transport, la raft, și să aibă un aspect estetic impecabil, în defavoarea valorii nutriționale.

În goana după perfecțiune, se folosesc și pesticide în exces. Cele mai mari contaminări vin din zona pesticidelor, nu metalele grele sau alți compuși sunt problema în cazul legumelor și fructelor, ci pesticidele și utilizarea lor fără discernământ.

gustul legumelor nu mai este cel de odinioară o resimt zilnic și clienții. Atmosfera, poluarea, solul, tot, absolut tot, nu mai poate fi ca pe vremea lui Decebal.

Ne păcălim singuri.

„Păcat. Peste vreo 10 ani o să mâncăm la imprimantă. Da, o să iasă friptura la imprimantă și toate cele. Sămânța nu mai este aceeași, și probabil ce le punem – îngrășăminte sau alte substanțe ca să le forțăm coacerea, nu mai sunt ok.”

Lista fructelor și a legumelor lipsită de nutrienți este lungă. De exemplu, spanacul conține acum cu 45% mai puțin fier decât în trecut, iar portocalele au pierdut până la 30% din vitamina C pe care o aveau în 1950.