Crăciunul este, printre altele, un prilej de a merge în vizită la rude sau prieteni sau de a primi oaspeți, cum altfel decât cu mese încărcate cu bunătăți. Dacă vrem să ne surprindem invitații cu un ospăț aparte avem un pont de la un maestru bucătar din Buzău.

Chef Andreea Pascu ne învață cum să reinterpretăm în stil fine dining lasagna, un preparat nelipsit de pe mesele festive ale italienilor:  „O lasagna adevărată, cu sos bolognese, și să o adaptăm puțin la ținutul Buzăului.

Am pregătit un sos de cătină.”

Chef Andreea ne oferă două variante de preparare, cu durate diferite de gătire. Dacă avem puțin timp la dispoziție folosim sos bolognese din comerț. De preferat este totuși să-l preparăm noi cu ceapă, morcov, țelină, tomate și carne de vită. Procesul este însă lent și durează câteva ore.

„Folosim trei părți de carne de vită, adică alegem din trei părți ale animalului, tocmai pentru a avea diferite consistențe ale cărnii”,

spune aceasta.

Înainte de a ne apuca de treabă, ne asigurăm că avem la îndemână toate ingredientele: „Avem puțin unt, parmezan, o mozzarella, iar aici avem ceva cătină pe care o vom folosi la decor. Iarăși, ca ingredient principal avem foile de lasagna.”

Citește și: Prețul cepei a explodat! Un kilogram a ajuns să coste chiar și 8 lei

Pasta din care se fac foile are un rol fundamental în prepararea lasagnei: „Făină, ou și apă și atât. Am uscat-o, am fiert-o puțin, câteva minute, doar cât să-i dăm consistența aceasta, puțin mai moale. Eu astăzi am ales să fac o lasagna mai fine dining, adică o facem puțin mai micuță, mai delicată. Pot să adaug bolognese de care vorbeam mai devreme.”

Parmezanul și mozzarella se adaugă înainte de a introduce preparatul în cuptor pentru coacere: „Pregătim și mergem cu ele la cuptor cam 10 minute, un sfert

de oră. Cuptorul la 180 de grade cred că cea mai indicată temperatură. Când ea începe să se coloreze puțin spre roșiatic este ok sau cu o furculiță încercăm dacă pasta este coaptă și atunci e ok.”

La final, coșulețele de lasagna sunt aranjate în farfurie pe un pat din sos de cătină, elementul care îi de preparatului amprenta locală:  „Două, trei boabe de cătină.

Noi am preparat un sos din cătină, pentru că era atât de astringent am adăugat puțină miere, câteva preparate ale bucătăriei, mirodenii și avem sosul care îi de o valoare în plus acestei lasagna la bolognese.”

Chef Andreea ne recomandă să savurăm porțiile de lasagna la scurt timp după coacere.