Este sezonul artificiilor, iar pentru câteva minute de distracție în noaptea de Revelion, românii bagă adânc mâna în buzunar. Câteva sute de lei vor plăti cei care vor să întâmpine anul nou cu zgomote și lumini făcute de articolele pirotehnice. În piețele din marile orașe au apărut deja comercianții autorizați. Acest bărbat din Brașov și-a făcut stocul de artificii pe care le va aprinde la petrecerea de Revelion. Pentru câteva produse, clientul a scos din buzunar mai bine de 100 de lei.

Citește și: Comerțul la negru cu petarde a înflorit înainte de sărbători. Mulți oameni nu sunt conștienți de riscurile la care se expun: „Nu se poate întâmpla nimic”

Marcel vinde de ani buni articole pirotehnice în Piața Astra din Brașov. Prețurile le-a lăsat la fel ca anul trecut, iar ca să nu rămână cu marfa promite și reduceri în ultimele zile din an.

„Știe că comercializăm de atâția ani. Sunt legale, sunt admise de către organele de poliție și tot așa mai departe. În ultima zi să știți că o să fie chiar foarte, foarte mare agitație”, a declarat comerciantul.

Și Marius își așteaptă clienții de dimineața până seara, iar pe tarabă a pregătit produse pentru toate gusturile, dar și pentru toate buzunarele.

„Aici sunt niște candele romane, care se poate folosi ținând în mână și în direcția în sus. Aici avem niște titireze care se învârt jos, care nu sunt absolut periculoase de niciun fel”, a mărturisit vânzătorul.

Vânzările pentru articolele pirotehnice cresc de la o zi la alta 

În această perioadă și vânzătorii clandestini profită de dorința românilor de a avea artificii și petarde în noaptea dintre ani.

Mulți vând articolele pirotehnice la colț de stradă sau chiar pe internet, dar polițiștii fac controale intense, iar în Brașov au și descoperit vânzători ilegali.

„Au fost efectuate anumite controale care au dus la deschiderea unor dosare penale. În acest moment sunt persoane cercetate penal pentru săvârșirea unor astfel de infracțiuni. Au fost dispuse măsuri de confiscare a articolelor pirotehnice. Percheziții s-au efectuat”, a declarat Daniel Zontea, purtător de cuvânt IPJ Brașov.

Cei care comercializează ilegal artificii, pocnitori sau petarde riscă amenzi cuprinse între 500 și o 1.500 de lei. În cazul în care articolele pirotehnice sunt vândute minorilor, atunci comerciantul riscă închisoarea de la trei luni la un an.