Creștinii ortodocși îl sărbătoresc miercuri, 6 decembrie 2023, e Sfântul Ierarh Nicolae! Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în mod special al celor săraci. Pe lângă asta, Nicolae mai este și ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept.

Citește și: Când vine Moș Nicolae în 2023? Data la care se pun cadouri în ghetuțe

Tradiția spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae vine la toți copiii, iar cei cuminți sunt răsplătiți cu dulciuri și cadouri, în

timp ce copiii neascultători primesc o nuielușă. Tradiția mai spune că în ziua de 6 decembrie trebuie să încercăm să fim mai buni și să dăruim și celor aflați la nevoie. De asemenea, în ziua de 6 decembrie trebuie să rostim o rugăciune adresată Sfântului Nicolae, care ne va proteja de toate cele rele.

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Nicolae

O rugăciune puternică spusă de creștinii ortodocși pe 6 decembrie are puterea să alunge toate relele. Oamenii se roagă către Sfântul Nicolae pentru a alunga boala, sărăcia, foametea și războiul. 

Citește și: Ce biserici și mănăstiri poartă hramul Sfântului Nicolae. Vezi unde poți merge la slujbă pe 6 decembrie 2023

„O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrabă a le ajuta.

Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.

Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu

mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim.
Amin!”
, este cea mai puternică rugăciune spusă de creștinii ortodocși pe 6 decembrie.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae 2023

Cea mai cunoscută tradiție are loc în noaptea de 5 spre 6 decembrie, când toți copiii își pregătesc ghetuțele sau cizmele pentru venirea lui Moș Nicolae. El le încarcă copiilor cuminți ghetuțele cu dulciuri, jucării sau daruri. 

Daca la Sfântul Andrei se punea la încolțit grâul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun in apa crenguțe de pomi fructiferi, pentru ca acestea sa înflorească, dovada iertării greșelilor, după cum se arată în tradițiile populare. Dacă aceste crenguțe vor înflori pană la sfârșitul anului, se spune că anul care vine va fi unul bogat și roditor. 

În unele regiuni ale țării, fetele se adună în Ajunul de Moș Nicolae pentru a face plăcinte, iar seară, la oră nouă fix, băieții vin la ele în vizită și începe petrecerea. De asemenea, în mediul rural mai exist obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să își aleagă gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun și de Anul Nou.