Mii de pelerini au luat încă de dimineață drumul către Peștera Sfântului Apostol din Constanța, locul unde se spune că ar fi trăit cel numit „creștinătorul neamului”. Puhoi de lume a fost și la Galați, unde oamenii s-au îngrămădit să se închine la moaște. Peste 10.000 de pelerini, din toate colturile tarii, s-au adunat astăzi la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei, pentru a se închina la moaște. Oamenii au început să sosească încă de la primele ore ale dimineții, când coada până la raclă era de un kilometru.

„Am venit sa ne rugăm pentru sănătate, pentru nepoți, pentru țara asta, pentru tot poporul, care este în suferință, să fie mai bine”, a spus o femeie.

Citește și: Obiceiuri românești de Sf. Andrei 2023: De ce pun fetele busuioc sub pernă?

De ani de zile, oamenii vin cu hainele și obiectele celor dragi, bolnavi sau fără probleme de sănătate, pentru a le atinge de moaște.

Astfel devin lecuitoare, spun credincioșii.

Mii de credincioși au mers în pelerinaj la peștera Sfântului Andrei

Peștera în care a trăit Sfântul Andrei a devenit neîncăpătoare pentru miile de pelerini. Oamenii au vrut sa atingă piatra în care a fost săpată peștera și să pună în crăpături bilețele cu rugăciuni și dorințe. Jandarmii abia dacă au făcut față mulțimii.

„Vin de la Galați și ne rugăm pentru toți, pentru casa, pentru cei de la serviciu care au rămas și muncesc", a spus un pelerin. Ceremonia a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Înalt Preasfințitul Teodosie.

Și la Galați a devenit un obicei printre credincioșii de la Dunărea de Jos să se roage la racla cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, declarat ocrotitor spiritual al Galațiului.

Mii de pelerini, mulți veniți din alte județe, au stat cu orele la coada formată la Catedrala Arhiepiscopală, pregătiți să înfrunte gerul înțepător cu credință dar și cu haine groase pe ei.

Sărbătorile închinate Sfântului Apostol Andrei sunt în fiecare an prilej de mare bucurie duhovnicească. Atât tinerii, cât și cei mai în vârstă sunt convinși că doar în divinitate mai găsesc răspuns la nevoile lor. Sărbătoarea Sfântului Andrei marchează si debutul sezonului sărbătorilor de iarnă.