Acoperământul Maicii Domnului este una dintre cele mai importante praznice închinate Fecioarei Maria. Acesta este prăznuită în fiecare an la data de 1 octombrie. În 2023, această sărbătoare cade într-o zi de duminică.

În această zi, creștinii ortodocși participă la slujbă, se roagă și cer binecuvântări și milostenie de la Fecioara Maria.

Tradiții și obiceiuri de care credincioșii trebuie să țină cont de Acoperământul Maicii Domnului

Există mai multe tradiții din popor care sunt în strânsă legătură cu această sărbătoare religioasă. Bătrânii spun că acest praznic nu trebuie sub nicio formă să te prindă certat cu aproapele tău, pentru că acest lucru aduce foarte mult ghinion atât asupra persoanei în cauză, cât și a întregii gospodării.

În ziua de sărbătoare nu se lucrează la câmp, nu se fac treburi prin casă: nu se spală, nu se calcă, nu se dă cu mătura sau cu aspiratorul și nici nu se scutură covoarele.

Biserica spune că acest praznic aduce o zi de odihnă, iar cei care nu o respectă ar putea să se îmbolnăvească foarte serios.

Citește și: Câte zile libere avem în 2023 și 2024: Lista liberelor legale. Cine muncește va fi plătit dublu

Un alt obicei care s-a păstrat încă din bătrâni spune că, în ziua de praznic, gospodinele care au oaspeți ar trebui să le pună pe masă plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleac.

Se mai spune că fetele care se roagă în fața icoanei cu Maica Domnului în această zi de sărbătoare vor fi învăluite de divinitate. De asemenea, părul lor va crește lung, frumos și sănătos.

Ce semnifică praznicul Acoperământul Maicii Domnului?

Acoperământul Maicii Domnului este prăznuit cu evlavie în toată lumea ortodoxă. În această zi sfântă este sărbătorită dezvăluirea ocrotirii Fecioarei Maria, pe care aceasta o întinde peste toată lumea.

Începuturile praznicului au rădăcini în spațiul grecesc, mai exact la Muntele Athos. Acest praznic a fost sărbătorit pentru prima dată în anul 1952, de către Biserica Ortodoxă Greacă. La acea vreme, praznicul coincidea cu aniversarea respingerii atacului italian asupra Greciei, care s-a petrecut pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai exact în anul 1940.

Citește și: Mesaje de Sf. Maria 2023: „Este o zi când sufletul învinge orice urmă de tristețe, când tot ce a fost greu ți se pare usor”

Fiind un praznic foarte important pentru Biserica Ortodoxă, există mai multe lăcașuri de cult din lume care au hramul la această dată și care sunt numite după sărbătoarea închinată Fecioarei Maria. Printre acestea se numără și catedrala „Sfântul Vasile” din Moscova. Oficial, aceasta poartă denumirea de Biserica „Acoperământul Maicii Domnului din Șanț”.