Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este una dintre cele mai cunoscute sărbători cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox și una dintre cele mai importante din luna noiembrie.
Ce semnificație are praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică?
Această sărbătoare amintește de un eveniment minunat și foarte important pentru lumea ortodoxă și pentru creștinii de pretutindeni.
Ioachim și Ana au dus-o pe Fecioara Maria la templu în urma promisiunii pe care i-au făcut-o lui Dumnezeu. Legenda spune că cei doi își doreau foarte mult un copil, însă nu au fost binecuvântați cu unul. Ajunși la o vârstă înaintată, când nimeni nu le mai dădea nicio șansă să devină părinți, cei doi s-au rugat mai mult ca niciodată Divinității să le ofere un prunc, cu promisiunea că atunci când acesta va împlini 3 ani îi vor închina lui Dumnezeu.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub denumirea de Vovidenie, este o zi înconjurată de o sumedenie de tradiții, superstiții și obiceiuri. Dintre acestea, unele se respectă chiar și astăzi, în timp ce altele au dispărut odată cu trecerea timpului.
În această zi, la biserică se pomenesc cei care au decedat în condiții suspecte sau care nu au avut o lumânare aprinsă la cap atunci când au plecat pe lumea cealaltă. Rudele sau prietenii rămași în viață împart de această sărbătoare pachete cu pește, fructe și lumânări, pentru sufletul decedatului. În unele zone din țară se dă de pomană și plăcintă cu dovleac, dar și o lumânare albă, pentru că în credința populară se spunea că aceasta nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă.
Un alt obicei din bătrâni spune că în această zi copiii pun crengi de măr într-un vas cu apă. Dacă sunt ținute în lumină și căldură, crenguțele ar trebui să înmugurească. În multe zone acestea sunt folosite drept sorcove în perioada Anului Nou.
O superstiție veche spune că gospodarii nu trebuie să prelucreze sub nicio formă lâna și pielea animalelor în această zi, pentru ca vitele să fie protejate împotriva bolilor și a prădătorilor. De asemenea, femeile nu aveau voie să meargă la râu și să spele rufe de Vovidenie. O versiune mai modernă a acestei tradiții se păstrează și astăzi, când creștinii sunt îndemnați de preoți să nu spele prin casă sau să facă curățenie în această zi, fiind sărbătoare cu cruce roșie.